Markoviću premijersko mjesto čestitali Vučić, Mustafa, Jildirim, Majkl...

„U Vladi Srbije i meni lično imaćete iskrenog partnera u daljem unapređenju privredne saradnje i zajedničkom radu na realizaciji važnih infrastukturnih projekata, kao i u unapređenju saradnje u svim drugim oblastima od zajedničkog interesa“, poručio je Vučić
91 pregleda 1 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.12.2016. 18:26h

Premijeri više država čestitali su predsjedniku Vlade, Dušku Markoviću, stupanje na tu dužnost.

U čestitki predsjednika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića, se ističe da se nada da će Marković i Vlada Crne Gore svojim radom doprinijeti daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa dvije države, kao i njihovoj prosperitetnoj budućnosti.

„U Vladi Srbije i meni lično imaćete iskrenog partnera u daljem unapređenju privredne saradnje i zajedničkom radu na realizaciji važnih infrastukturnih projekata, kao i u unapređenju saradnje u svim drugim oblastima od zajedničkog interesa“, poručio je Vučić, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Predsjednik Vlade Belgije, Čarls Majkl, pozdravio je napore Crne Gore na planu evropskih i evroaltantskih integracija.

„Crna Gora je, potpisivanjem Pristupnog Protokola u maju ove godine i sa 24 otvorena poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), na stabilnom putu da dostigne svoje strateške ciljeve pune evroatlantske integracije“, kaže se u čestitki.

Kako se navodi, Belgija će nastaviti da podržava napore Crne Gore da završi pregovore o pristupanju sa EU, posebno u ključnim poglavljima 23 i 24.

Premijer Holandije, Mark Rute, je u čestitiki izrazio uvjerenje da će čvrsti bilateralni odnosi nastaviti da jačaju tokom mandata nove Vlade.

„Radujem se unapređenju naše dalje saradnje i partnerstva naših zemalja za dobrobit naših naroda“, poručio je Rute.

Kako je saopšteno iz Valde, punu podršku članstvu Crne Gore u EU i NATO, u čestitki je iskazala i predsjednica Vlade Poljske, Beata Šidlo.

Ona je izrazila uvjerenje da će se veoma dobri odnosi koji povezuju dvije države i dalje produbljivati.

Poljska je, kako je kazala Šidlo, uvijek podržavala i podržavaće evropske i evroatlantske aspiracije Crne Gore.

Ona je navela da uspjesi u procesu integracije sa EU i skorije pristupanje Sjevernoatlantskom savezu jačaju značaj Crne Gore kao važnog političkog partnera u regionu Zapadnog Balkana.

U čestitki predsjednika Vlade Turske, Binali Jildirima, se navodi da je, s aspekta očuvanja i učvršćivanja stabilnosti i trajnog mira u nregionu, saradnja koju će ta država, kao i do sada, razvijati sa Crnom Gorom na svakom polju, od velikog značaja.

„Osjećamo veliku radost što će, nadamo se uskoro, Crna Gora postati član NATO-a, odnosno što će element savezništva biti prisutan u našim odnosima. U nadi da će se naša bliska saradnja i odnosi još više razvijati, želim vam puno uspjeha na novoj funkciji, a prijateljskom crnogorskom narodu sreću i blagostanje“, poručio je Jildrim.

U čestitki predsjednika Vlade Gruzije, Giorgija Kvirikašvilija, se ističe da je uvjeren da će dinamični odnosi dvije zemlje, zasnovani na zajedničkom razumjevanju i povjerenju, dodatno ojačati tokom mandata Markovića.

U čestitki premijera Jermenije Karena Karapetjana navodi se da je siguran da će mandat Markoviča obilježiti produbljivanje bilateralnih odnosa dvije zemlje i dva naroda, kao i dodatno unapređenje bliske saradnje.

Premijer Makedonije Emil Dimitriev izrazio je zadovoljstvo prijateljskim odnosima i saradnjom dvije zemlje.

„Uvjeren sam da će dalje unapređenje saradnje u bilateralnim odnosima u svim oblastima zajedničkog interesa značajno doprinijeti ispunjavanju vanjskopolitičkih ciljeva naših zemlja i njihove pune integracije u evropske i evroatlantske strukture“, poručio je Dimitriev.

Kako se navodi, dobrosusjedske odnose sa Crnom Gorom i namjeru za njihovo dodatno učvršćivanje potvrdio je i premijer Kosova Isa Mustafa.

„Uvjeravam Vas da će Vlada Kosova ostati čvrsto posvećena unapređenju saradnje sa Crnom Gorom, posebno u oblasti integracije dvije zemlje u evroatlantsku zajednicu“, navodi se u čestitki.

Bonus video: