Luksemburg ratifikovao Protokol, Brajović: Potvrda jasne prozapadne orijentacije Crne Gore

„Evroatlanske integracije, a to se odnosi kako na otvaranje pregovora o poglavljima, tako i na proces ratifikacije Protokola, potvrda su jasne prozapadne orijentacije Crne Gore ka vrijednostima zemalja visoko razvijenih demokratija“, saopštio je Brajović
16 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Ivan Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 14.12.2016. 18:14h

Parlament Luksemburga je danas, većinom glasova, ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Luksemburg je, sa 55 od 60 glasova, postao sedamnaesta država koja je podržala pridruživanje Crne Gore Alijansi.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, prisustvovao glasanju, a prethodno se sastao sa kolegom iz Luksemburga, Marsom di Bartolomeom i visokim zvaničnicima Parlamentarne skupštine NATO-a.

Brajović je, nakon susreta sa zvaničnicima i sjednice parlamenta, naveo da su se danas na sastanku saglasili da proces ratifikacije ide više nego dobrim tempom.

To, kako je kazao, za Crnu Goru znači približavanje trajnoj stabilnosti.

„Evroatlanske integracije, a to se odnosi kako na otvaranje pregovora o poglavljima, tako i na proces ratifikacije Protokola, potvrda su jasne prozapadne orijentacije Crne Gore ka vrijednostima zemalja visoko razvijenih demokratija“, saopštio je Brajović.

On je rekao da su ratifikacija Protokola i susreti u parlamentu Luksemburga bili prilika da razmotre mogućnosti intenzivnije saradnje parlamenata.

„Pozvao sam mog domaćina da posjeti Crnu Goru, utoliko prije što posljednjih godina nije bilo značajnije aktivnosti naših parlamenata. Očekujem da posjeta bude realizovana u narednih nekoliko mjeseci i unaprijed se radujem visokim gostima iz Luksemburga“, kazao je Brajović.

Di Bartolomeo je iskazao zadovoljstvo glasanjem za pridruživanje Crne Gore NATO, posebno akcentujući sličnost dvije male države.

Di Bartolomeo naglasio je značajno prisutvo i aktivan doprinos crnogorskih iseljenika cjelokupnom društvu Luksemburga.

Predsjednik Komiteta za inostrane poslove i rizničar Parlamentarne Skupštine NATO-a, Mark Anžel, je, nakon susreta sa Brajovićem, rekao da je Crna Gora na dobrom putu ka evropskim i evroatlanskim integracijama.

„Današnja ratifikacija Protokola je još jedan korak ka Alijansi. Pomno pratimo put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU), i u tome ćemo vam puno pomoći“, poručio je Anžel.

On je naveo da će Crna Gora uskoro biti članica NATO-a, kao i da je na korak od EU.

Anžel je saopštio da je Evropa za njega, ne samo ekonomski, već i mirovni projekat.

„Zato je važno da radimo na zajedništvu. Mi smo mali kontinent i u vremenu globalizacije nema druge šanse, posebno za male države, nego da rade zajedno. To je iskustvo Luksemburga“, rekao je Anžel.

On je saopštio da mu je drago što „u našu porodicu stiže još jedna mala država“.

Kako se navodi, posjeta Luksemburgu bila je i prilika za susret Brajović sa predstavnicima brojne dijaspore Crne Gore u državama Beneluksa.

„U četvrtak se očekuje ratifikacija protokola u belgijskom parlamentu“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: