Pavlović: Han došao da pomogne omiljenog autokratu

"Najvažnije u svemu je da taj značajni opozicioni kapital - koji je utemeljen na veličanstvenim protestima i na probuđenoj odlučnosti crnogorskih građana – da ga ne proćerdamo, da ga ne prodamo "za stakliće". Jednom riječju, važno je da niko od akcionara opozicionog jedinstva ne ponovi ranije greške", zaključio je Pavlović.
0 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Filip Roganović
Koča Pavlović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 12.12.2016. 10:27h

Potpredsjednik Pokreta za promjene (PzP) i poslanik Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Koča Pavlović kazao je da je cilj posjete evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da pomogne režimu da otkloni nepremostivi problem - jedinstveni opozicioni bojkot Parlamenta. Pavlović je kazao da je Hanova misija "doibla ono što je zaslužila - jedinstveno opoziciono odbacivanje."

"Svako podržavanje korumpiranog i kriminalnog režima, koji svakim svojim novim potezom samo produbljuje krizu, zaslužuje oštru i jedinstvenu osudu čitave opozicione scene. Bez obzira otkuda ta pomoć dolazila. Lako se prepoznaje da je cilj posjete briselskog komesara Johanesa Hana bio upravo takav - da pomogne režimu da otkloni nepremostivi problem, jedinstveni opozicioni bojkot Parlamenta. Zato je dobro što je ova Hanova misija dobila ono što je i zaslužila - jedinstveno opoziciono odbacivanje", rekao je Pavlović

Pavlović je dodao da Junkerov i Hanov Brisel još ne prihvata novi politički okvir, koji je jasno omeđen Bregzitom i pobjedom Donalda Trampa, i koji dosadašnje funkcionisanje EU čini neodrživim.

"Briselska birokratija odbija da čuje kritičku poruku italijanskog referenduma, odbija da čuje slične kritike francuskih, njemačkih, holandskih, poljskih, mađarskih građana. Kritike koje će se ubrzo materijalizovati na izborima. Briselska birokratija ne čuje čak niti svoga favorita, novog predsjednika Austrije, Van Belena. Čija je prva izjava bila na istom fonu – da se ovakva EU mora reformisati. A strukturna reforma EU ne bi prvenstveno značila redefinisanje promašenih EU politika, već bi prvenstveno podrazumijevala preispitivanje EU organizacije. Dakle preispitivanje veličine, uloge i moći briselske birokratije. O Junkerovoj i Hanovoj "glavi" bi se tu radilo. Zato je briselska birokratija gluva i slijepa, zato se ona danas isključivo bavi sobom, "šminkanjem" sopstvenih rezultata, i odbranom osvojenih pozicija moći. Upravo zato se Hanov napor da pomogne svog omiljenog balkanskog autokratu, i da mu razbije jedinstvenu opoziciju, treba prepoznati kao pokušaj briselske birokratije da opravda sopstvenu promašenu politiku u Crnoj Gori", kazao je Pavlović.

Pavlović je rekao da nema tu nikakve brige za istinsku demokratizaciju Crne Gore.

"Crnogorska opozicija ovo mora imati u vidu. Mora shvatiti da Zapad prolazi kroz tranzicioni period u kome EU nema političkog kapaciteta, a birokratski Brisel odavno nema stvarnog interesa da se bavi bilo kakvim "nametanjem demokratije". Važno je da baš u tom, realnom svijetlu, sagledamo ogromnu vrijednost i snagu jedinstvenog opozicionog bojkota koji smo dogovorili. A najvažnije u svemu je da taj značajni opozicioni kapital - koji je utemeljen na veličanstvenim protestima i na probuđenoj odlučnosti crnogorskih građana – da ga ne proćerdamo, da ga ne prodamo "za stakliće". Jednom riječju, važno je da niko od akcionara opozicionog jedinstva ne ponovi ranije greške", zaključio je Pavlović.

Bonus video: