Darmanović: Rusija nije blokirala Senat SAD

Kako je kazao, postoji ogromna podrška u američkom Senatu za ratifikaciju Protokola. “Samo je pitanje vremena kad će se to desiti"
4 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Savo Prelević
Srđan Darmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.12.2016. 06:51h

U američkom Senatu postoji ogromna podrška za ratifikaciju protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, kazao je crnogorski ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, navodeći da je samo pitanje vremena kada će se to desiti, prenijela je agencija MINA.

Američki Senat, na sjednici na kojoj je usvojena budžetska rezolucija o finansiranju vlade do kraja aprila, nije ratifikovao protokol o pristupanju Crne Gore alijansi, a u januaru će ponovo biti pokrenuta inicijativa da se senatori izjasne o tom dokumentu.

“Pošto je u pitanju bila ubrzana procedura, uslov te procedure je bio da niko ne podnese prigovor. A od sto senatora moglo se očekivati da neko bar podnese prigovor, tako da se to i desilo i sada će ići na redovnu proceduru", rekao je Darmanović Radio Televiziji Crne Gore.

Kako je kazao, postoji ogromna podrška u američkom Senatu za ratifikaciju Protokola. “Samo je pitanje vremena kad će se to desiti".

Upitan da li smatra da je postojao uticaj Rusije na tu odluku, Darmanović je naveo da teško može da povjeruje da ijedna druga zemlja može da ima uticaj na odluke Senata. “Tako da to ne treba povezivati”, prenijela je MINA.

Za ratifikaciju međunarodnih ugovora u američkom Senatu inače je potrebna dvotrećinska većina.

U januaru će, kada počne zasjedanje novog saziva Kongresa, senator Ben Kardin, vodeći demokrata u Spoljnopolitičkom odboru, ponovo pokrenuti inicijativu da se njegove kolege izjasne o protokolu. Kardin je i u petak obraćajući se Senatu rekao kako je Crna Gora ispunila uslove za članstvo i kako je brza ratifikacija izuzetno važna u svjetlu pokušaja Rusije da omete taj proces. M. R.

Bonus video: