Ivančević: DPS zarad vlasti pothranjuje snagu unionista, a gubitnik je Crna Gora

Kako je kazao Ivančević, "dogovoreni" bojkot parlamenta i pozivi unionističkih stranaka onima koje to nijesu da se ne vraćaju u parlament zbog glasanja o ulasku Crne Gore u NATO samo je novi pokušaj dodatne destabilizacije Crne Gore
123 pregleda 44 komentar(a)
Dragan Purko Ivančević, Foto: CDU
Dragan Purko Ivančević, Foto: CDU
Ažurirano: 11.12.2016. 09:48h

Aktuelna i nepromjenljiva vlast DPS-a politikanski pothranjuje politiku i snagu unionističkih stranaka, a sve to zarad što lakšeg opstanka na vlasti, a naravno, gubitnik je država Crna Gora, njena stabilnost i njen prosperitet, saopštio je danas Dragan Purko Ivančević, vršilac dužnosti predsjednika Crnogorske demokratske unije (Cdu).

On je kazao da je u svakom demokratskom društvu referendum najdirektniji izraz volje jednog naroda ili građana.

"Svakako da najprihvatljivija alternativa referendumu jeste ta da se važne odluke, koje se tiču svih građana u jednoj zajednici-državi, donose od strane njihovih ovlašćenih predstavnika koji su zavrijedili povjerenje građana na izborima. Kada takvu mogućnost predviđa Ustav države, dileme gotovo da i ne može biti. Zagovornici referenduma za ulazak Crne Gore u NATO upravo obrazlažu svoje stavove, ispunjavanjem demokratskih standarda dok se, u stvari, iza jednog takvog zahtjeva traži samo još jedna, nova prilika za nestanak države Crne Gore. Kod činjenice da se za tako nešto otvoreno nudi „bratska“ pomoć sa strane i ne treba da nas čudi sve veći interes za jedan takav scenario. Nažalost i na nesreću svih nas koji iznad svega volimo svoju zemlju, jer rezervne domovine nemamo, značajan dio parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori, i to ne samo u okviru Demokratskog fronta, već i van njega, u prikrivenijem obliku zagovara unionističku politiku čija je ideja jasna, a to je da Crne Gore ne bude u bilo kom obliku. Upravo iz tog razloga Crna Gora mora na svim parlamentarnim izborima preispitivati svrhu i formu svoga postojanja, tj. svake četvrte godine Crna Gora mora stavljati na kocku svoju nezavisnost", istakao je Ivančević.

Kako je kazao Ivančević, "dogovoreni" bojkot parlamenta i pozivi unionističkih stranaka onima koje to nijesu da se ne vraćaju u parlament zbog glasanja o ulasku Crne Gore u NATO samo je novi pokušaj dodatne destabilizacije Crne Gore.

"Svakako da će sve to sada pratiti i pojačana traženja referenduma, jer je za njih to samo nova šansa kada je već propala ona na izborima od prije samo dva mjeseca. Traženjem referenduma možda se traži i nova šansa za uspjeh propalog „državnog udara“ ili „terorističkog akta u pokušaju“ kako to zovu jedni ili drugi. Uzevši u obzir činjenicu da pomagača sa strane za tako nešto ne nedostaje, što nam je jasnije danas nego prije izbora 16. oktobra, kockanje sa državom više je nego očigledno. Ovo dobro moraju znati ovi na vlasti, jer im ne bi bio prvi put da se kockaju sa sopstvenom državom i više nego ikada ranije moraju znati da politika nije kako satrijeti narod i državu, već kako ih sačuvati", rekao je v.d. predsjednika Cdu.

Po njegovim riječima, tačka kompromisa sa onima koji bojkotuju parlament, nikako ne smije biti odobravanje referenduma za ulazak Crne Gore u NATO.

"Mora to znati i mlađana stranka Žarka Rakčevića koja nam sada objašnjava da ima potpisani sporazum sa koalicionim partnerima u koaliciji "Ključ" da se o ulasku Crne Gore u NATO mora odlučivati na referendumu. Ako nijesu imali dovoljno pameti kada su potpisali takav sporazum, neka je imaju sada kada se odlučuje o sudbini Crne Gore i njenoj budućnosti. Uostalom i izbori koji su održani 16. oktobra bili su svojevrsni referendum za jedno tako važno pitanje, što u potpunosti i dodatno legitimiše predstavnike građana u parlamentu da donesu jednu takvu odluku. Ko ne shvati našu poruku mora znati da nam se 16. oktobar može ponoviti i nekog drugog datuma, ali u drugačijem obliku. I državni udari uspijevaju kada se bolje organizuju", zaključio je Ivančević.

Bonus video: