Politički dijalog značajan za državu u procesu integracija

Kako je saopšteno, na sastanku je razgovarano o prioritetima u aktivnostima parlamenta u predstojećem periodu, posebno vezano za završetak procesa evroatlanskih integracija
2 komentar(a)
Ivan Brajović, Henoveva Ruiz Kalavero, Aivo Orav, Dirk Lange, Foto: Skupstina.me
Ivan Brajović, Henoveva Ruiz Kalavero, Aivo Orav, Dirk Lange, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 07.12.2016. 17:59h

Konstruktivan politički dijalog u parlamentu od ključnog je značaja za državu u procesu integracija, ocijenjeno je na sastanku predsjednika crnogorske Skupštine, Ivana Brajovića i zvaničnika Evropske unije.

Brajović je primio danas Henovevu Ruiz Kalaveru, direktoricu za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske Komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore, Dirka Langea, šefa Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za politiku proširenja, kao i Aiva Orava, ambasadora Evropske Unije u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, na sastanku je razgovarano o prioritetima u aktivnostima parlamenta u predstojećem periodu, posebno vezano za završetak procesa evroatlanskih integracija.

Brajović istakao odgovornost Skupštine prilikom usvajanja i razmatranja zakona, posebno u dijelu propisa koji se odnose na EU integracije.

Kako je najavio, u narednom periodu će se intenzivno raditi na vraćanju uloge i ugleda Skupštine u skladu sa njenim ustavnim nadležnostima.

“Jer, proces usklađivanja sa pravnom tekovinom EU zahtijeva blizak i strukturiran dijalog između Vlade i Skupštine, kao i i svih drugih učesnika političkog života Crne Gore”, naglasio je Brajović.

Sagovornici su se saglasili da je konstruktivan politički dijalog u parlamentu od ključnog značaja za državu koja se nalazi u procesu integracija.

"Na sastanku je iskazano zadovoljstvo činjenicom da je, poštujući preporuke ovogodišnjeg Izvještaja o napretku, Skupština Crne Gore učinila korak ka jačanju kapaciteta za nadzor nad budžetom. Skupština je, naime, 16. septembra u saradnji sa Vestministerskom fondacijom i Britanskom ambasadom počela projekat “Parlamentarne budžetske kancelarije” koja će raditi na pružanju podrške poslanicima u vršenju parlamentarne kontrole budžeta“, ocjenjuje se u saopštenju.

Crnogorski parlament je, ocjenjuje se, jedan od rijetkih koji je pitanje usaglašavanja zakonodavstva učinio sastavnom obavezom svih matičnih odbora.

"To znači da u odobravanju pregovaračkih pozicija za svako poglavlje, pored Odbora za evropske integracije učestvuje i matični odbor u čijoj je nadležnosti navedena materija“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: