Nijesu u Skupštini, a dobiće 730.000

Novi ministri neće biti zakinuti za tri nedjelje koje su proveli u sali, u periodu između konstituisnja Skupštine i izbora vlade
0 komentar(a)
Administrativni odbor, Foto: Zoran Đurić
Administrativni odbor, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.12.2016. 07:41h

Iako im je zvanično prestao mandat, gotovo polovina poslanika u 25. sazivu Skupštine Crne Gore zatražila je da još godinu živi na račun države.

Administrativni odbor je na svojoj prvoj sjednici juče odobrio takozvani “bijeli hljeb” za 38 bivših poslanika.

Ukoliko se uzme da je prosječna mjesečna plata poslanika 1.600 eura, na godišnjem nivou to će poreske obveznike koštati gotovo 730.000 eura.

Odbor, na čijem je čelu poslanik DPS-a Luiđ Škrelja, odbio je da se na tom spisku nađu i Jelisava Kalezić i Ljerka Dragičević jer imaju ostvareno penziono pravo.

Odbor se postarao i da sadašnji ministri, među kojima su i Milutin Simović i Mevludin Nuhodžić, ne budu zakinuti za tri nedjelje koje su proveli u sali u periodu između konstitusinja Skupštine i izbora Vlade Crne Gore.

Kao razlog, predsjednik Obora je naveo da “ne bi ostao taj vakuum bez plate”.

Vlada je izabrana 28. novembra.

Odbor je odobrio i šest rješenja o pravu na razliku u zaradi, koje su zatražili poslanici Draginja Vuksanović, Milutin Đukanović, Strahinja Bulajić, Halil Duković, Goran Radonjić i Vera Bulatović.

Odbor je juče na sjednici, kojoj nisu prisustvovali predstavnici opozicije, donio rješenja o prestanku prava na zaradu na ime predsjednika i članova 40. vlade Mila Đukanovića a donio rješenja o zaradi predsjednika i članova 41. vlade Duška Markovića.

Škrelja je kazao da će najkasnije do srijede biti kompletirani sastavi svih odbora Skupštine Crne Gore, pošto je većina konstituenata dostavila liste kandidata.

Član odbora Milorad Vuletić (DPS) kazao je da se odbori moraju popuniti imenima iz opozicije.

"Da li će oni učestvovati u radu i do kada i kada će se priključiti našim zajedničkim aktivnostima, to je njihova stvar, ali mislim da im nije pravo i da nemaju taj legitimitet da ne predlože svoje kandidate za popunu ovih radnih tijela", kazao je.

Kada je na dnevnom redu bila tačka o zaradama za poslanike novog, 26. saziva Skupštine, poslanica Marta Šćepanović (DPS) kazala je da je bojkot legitimna odluka opozicije, ali je ukazala da se radi o "selektivnoj legitimnosti".

"Taj parlament je lažni kada im to odgovara. Ali kada treba da se donese rješenje o zaradama, onda je ova Skupština legitimna, i Administrativni odbor je legitiman i naši su mandati legitimni", kazala je Šćepanovićeva na sjednici .

Škerlja je komentar Šćepanovićeve okarakterisao "interesantnim".

Bonus video: