Lut: Intervencija NATO u BiH napor da se projektuje stabilnost, slično smo uradili i na Kosovu

,,Duž zemalja, 40-ak partnera koje je NATO stekao tokom 25 godina, bilo je različitih napora da pokušamo da pomognemo partnerskim zemljama da budu interno stabilnije, tako da intervencija ne bude neophodna. Dakle, projektovanje stabilnosti najviše ima veze sa prevencijom", naveo je Lut
64 pregleda 3 komentar(a)
Daglas Lut
Daglas Lut
Ažurirano: 05.12.2016. 13:13h

Posao NATO-a na zapadnom Balkanu još nije završen kad je u pitanju projektovanje stabilnosti van granica saveza, poručio je američki ambasador pri Alijansi, Daglas Lut.

On je u Briselu, na brifingu sa novinarima uoči ministarskog sastanka, kazao da će jedna od tema sastanka biti i projektovanje stabilnosti van granica Alijanse.

Lut je podsjetio da će na sastanku ministara vanjskih poslova učestvovati i Crna Gora, koja će uskoro biti članica, i da će se razgovarati o tome šta NATO može da uradi na projektovanju stabilnosti van granica.

„Prva sesija biće o tome šta NATO i Evropska unija (EU) zajedno mogu da urade, a druga šta su odgovornosti Alijanse na projektovanju stabilnosti“, dodao je on.

Lut je rekao da to nije novo za Alijansu.

„Ovo radimo decenijama. Ako se vratimo na intervenciju NATO-a u Bosni i Hercegovini (BiH)1995, to je bio napor da se projektuje stabilnost na zapadnom Balkanu. Par godina kasnije smo uradili slično na Kosovu, prije 13 godina smo počeli misiju u Avganistanu“, dodao je on.

Kako je kazao, rade i na drugim nivoima.

„Duž zemalja, 40-ak partnera koje je NATO stekao tokom 25 godina, bilo je različitih napora da pokušamo da pomognemo partnerskim zemljama da budu interno stabilnije, tako da intervencija ne bude neophodna. Dakle, projektovanje stabilnosti najviše ima veze sa prevencijom“, naveo je Lut.

On je poručio da će u sesiji o projektovanju stabilnosti posebna pažnja biti posvećena zapadnom Balkanu, „gdje NATO vjeruje da ima nezavršena posla“.

„Zašto to kažem? NATO je, intervencijom 1995. u BiH počeo sa posvećenošću, investicijom u stabilnost zapadnog Balkana, što je zapravo nastavljeno do danas“, kazao je on, navodeći da su Albanija, Hrvatska i Slovenija članice, a da Makedonija i BiH žele da budu članice.

Region je, kako je kazao, spoj članica, zemalja koje žele da budu članice i partnera, koje još nijesu spojene na stabilan način i NATO, dodao je, još ima posla tamo i još posla treba da bude odrađeno.

Lut je poručio da NATO i EU moraju da budu najprirodniji svjetski partneri, jer imaju 22 zajedničke članice i dijele iste izazove, kao što su terorizam, migracije, ekonomske izazove.

„Sve su to zajednički izazovi za te dvije velike organizacije u Evropi“, kazao je Lut, poručujući da ima mnogo prostora za saradnju.

On smatra da treba bliže sarađivati kad je u pitanju sajber odbrana, kroz treninge i vježbe, kao i u oblasti pomorske bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da budu više sinhronizovani u pomoći partnerskim državama.

„Dobar primjer u prošlosti je saradnja NATO-a i EU u Bosni i Hercegovini, unazad 20 godina, do intervencije NATO-a 1995. Takođe smo zajedno radili u Avganistanu. Ali ima mnogo mjesta na periferiji Evrope gdje EU i NATO treba bliže da sarađuju kako bi pružili pomoć partnerskim zeljama, kao što su Ukrajina, Gruzija, Moldvija, Gruzija“, kazao je Lut.

Kako je rekao, napori EU da izgradi evropske odbrambenu sposobnost treba da se nadopunjuju sa naporima Alijanse. „Ovi kapaciteti treba da se nadopunjuju, bez takmičenja“.

Lut smatra da važna poruka sa ministarskog sastanka treba da bude u vezi sa saradnjom EU i NATO.

Kad su u pitanju odnosi Rusije i NATO-a, Lut je poručio da je to važno pitanje za NATO, poručujući da nema tačnog datuma kad će biti održan Savjet Rusija-NATO, poručujući da očekuje da ćese dijalog nastaviti tokom naredne godine.

On je rekao i da ne smatra da će nova administracija u Vašingtonu uticati da se na tom polju nešto promijeni.

Bonus video: