Krivokapić: Vlada Markovića ne može dugo da traje

"SDP će tražiti demokratski izlaz iz duboke političke krize koji podrazumijeva ponavljanje izbora u primjerenom roku. Tom cilju opozicija treba da prilagodi svoje aktivnosti koje moraju biti dobro osmišljene i organizovane tako da ne ostavi prostor DPS-u da iz tog procesa izađe jači, kao što je bio slučaj sa protestima DF-a"
73 pregleda 76 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Filip Roganović
Ranko Krivokapić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 02.12.2016. 11:44h

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić ocijenio je da Vlada koju će da vodi Duško Marković neće "dugo trajati".

"Jasno je da Vlada formirana nakon izbora održanih u danu objavljenog državnog udara ne može dugo trajati. U okolnostima ovako duboke političke krize sasvim je očigledno da je ova vlada privremeno stanje. Ključno pitanje je da li će neko u DPS, nakon što se okonča atmosfera državnog udara i sezona lova na izdajnike, biti dovoljno mudar da to shvati i u skladu sa tim povlači političke poteze", kazao je u intervjuu za "Vreme" Krivokapić.

Istakao je da će SDP u saradnji sa evroatlansmim partnerima i opozicijom raditi na tome da se nađe demokratski izlaz dogovorom koji polazi od osnovnog zahtjeva sa ponavljenje izbora u razumnom roku – "bez državnog udara na sceni ".

Prema njegovim riječima Demokrate, SDP, Demos, SNP, i Građanski pokret URA redovno koordiniraju svoje aktivnosti i podsjetio da je javnosti prezentiran Izještaj tih partija o Izbornom danu - Danu državnog udara iz 16. oktobra.

"SDP će tražiti demokratski izlaz iz duboke političke krize koji podrazumijeva ponavljanje izbora u primjerenom roku. Tom cilju opozicija treba da prilagodi svoje aktivnosti koje moraju biti dobro osmišljene i organizovane tako da ne ostavi prostor DPS-u da iz tog procesa izađe jači, kao što je bio slučaj sa protestima DF-a. Moramo biti oprezni jer su pojedinci iz DPS spremni da brane vlast po svaku cijenu. Uvjereni smo da će nakon skore finalizacije članstva Crne Gore u NATO demokratski procesi biti ubrzani i da će se otvoriti prostor za ponovljene izbore i okupljanje demokratskih snaga oko političke stabilizacije i vađenja Crne Gore iz duboke političko – ekonomske krize", ocijenio je lider SDP-a.

Krivokapić je kazao da ne postoji nigdje u demokratskim zemljama, pa čak ni u azijskim i latinoameričkim demokratijama, da se izbori održavaju na dan objave državnog udara.

"Na dan kada se sa zvaničnih nadležnih adresa neko iz opozicije optužuje da će da puca na narod, hapsi ili ubije premijera. U tim uslovima ne može se govoriti o slobodno iskazanoj volji građana i zato u takvom kontekstu SDP i opozicija traže demokratske načine izlaska iz političke krize".

Prema njegovim riječima citava situacija oko "državnog udara" pokazala je kako funkcionišu institucije u Crnoj Gori.

"Da li može neko zamisliti državu u kojoj se navodno priprema po riječima predsjednika Crne Gore "najveće krvoproliće nakon 2. svjetskog rata" a da o tome najviše državne adrese ne znaju ništa. Premijer tvrdi na izborni dan da je upravo toga dana saznao iz medija da se priprema njegovo hapšenje ili čak likvidacija. Ministar odbane nema pojma o tome da teroristi spremaju krvavi pir i zauzimanjem vojnih kasarni. Ministar unutrašnjih poslova takođe ništa ne zna. Ne saziva se najviše Ustavno tijelo Savjet za odbranu i bezbjednost koje se inače sazivalo zbog elementarnih nepogoda, niti Vlada raspravlja o tome. Imamo na sceni Specijalnog tužioca nakon čijih istupa se ne smanjuje broj otvorenih pitanja već naprotiv. I na kraju imamo već napisanu premijerovu optužnicu i presudu kojima svakodnevno maše njegova, uglavnom uvezena i najamnička, propaganda koja kao u ratnim devedesetim najavljuje konačan obracun sa izdajnicima a to su svi koji ne pripadaju DPS interesnom koncernu. Dakle svi iz opozicije bez izuzetka, kritički mediji, civilni sektor, antirezimski intelektualci...", kazao je Krivokapić

Naveo je i da SDP ne prejudicira činjenice vezano za "državni udar" već da očekuje od Tužilastva da stvar vodi na "način koji će zavrijediti veće povjerenje javnosti".

"I što je najvaznije vodeći računa da ne bude zloupotrebljavano za bilo čiju dnevno političku korist. Ohrabrujemo institucije da dođu do pravno kvalitetnog i brzog epiloga kako bi Crna Gora izašla iz stanja permanentnog državnog udara. To stanje najviše odgovara poznatim smutljivcima i lovcima u mutnom koji su i političku karijeru izgradili, a i svoje ogromno materijalno bogatstvo stekli u sličnom hajkačkom ambijentu i ratno-švercerskim vremenima zločina. Od uvijek vladaju po okupacionom modelu –zavadi pa vladaj . Svejedno je da li su ratovali sa Miloševićem za Veliku Srbiju ili to bila nezavisna Crna Gora. Motiv je uvijek bio bogaćenje, a razni državni oblici samo sredstvo. Zato su i potrošili tri a pripremaju uništenje i četvrtog državnog oblika. Uništili su Titovu Jugoslaviju, Miloševićevu SRJ , Srbiju i Crnu Goru i sada vrše poharu nezavisne Crne Gore".

Lidrer SDP-a je rekao da se odluka Đukanović da ne bude mandatar u demokratskom političkom sistemu smatra prevarom birača.

"Našim međunarodnim partnerima iz EU i NATO je više nego jasno da sistem vladanja koji personifikuje Đukanović ne može da izdrži provjeru elementarnih demokratskih standarda koje baštine ove dvije organizacije. S druge strane ne vjerujem da Đukanović ima namjeru da dopusti da bude razvlašćen već će sa rezervnog partijskog položaja nastaviti faktički da vlada.Premjer je tamo gdje on sjedi".

Krivokapić je ponovio da u Crnoj Gori ista partija vlada 40 plus 28 godina.

"Titova Crna Gora trajala je 35 godina, a Milova će skoro trideset. Nikada nije došlo do mirne promjene vlasti. Institucije uglavnom funkcionišu kao partijski zarobljeni sistemi pa nepostojanje jasne linije između partije i države omogućava Đukanovicu da vlada sada i bez parlamentarne kontrole. Da ne pominjem i druge uslužne elemente takve vladavine poput brojnih sivih zona, tajkunskih krugova i medijskih fabrika laži predvođenih fašisoidnim Pinkom i Informerom koji pod direktnom kontrolom predsjednika DPS-a do nepodnošljivosti politički truju i kulturološki zagđjuju crnogorsku društvenu scenu".

Upitan da li se kaje zbog nekih odluka ili postupaka za 18 godina koliko je SDP bila u koaliciji sa Đukanovićem, Krivokapić je ponovio da je pozicija stranke čiji je lider nepromijenjena svih 26 godina i da su po tome "jedinstveni na politickoj sceni".

"Nakon 18 godina u vlasti ni naši najveći kritičari ne optužuju nas da smo se kriminalizovali tokom boravka u vlasti, što nije čest slučaj na Balkanu".

Na pitanje da li je "antisrbin", Krivokapić je između ostalog kazao da su "antisrbi oni koji rade na štetu Srbije, kao što su anticrnogorci oni koji štete Crnoj Gori, kako god se nacionalno izjašnjavali.

"U konačnom politika koju sam zagovarao dobila je potvrdu vremena. A politika kojoj sam se tada protivio najviše je štete nanijela Srbiji i ta politika je suštinski "antisrpska". Negdje sam se našalio sa Borisom Tadićem da sam više doprinio borbi Srbije za demokratiju protiv Miloševića nego on. Od okupljanja sa Novakom Kilibardom srpske opozicije 1996. u prostorijama Građanskog saveza do lobiranja na molbu Zorana Đinđića po ambasadama u Beogradu poslije Dejtonskog sporazuma da prihvate opoziciju a ne Miloševića kao "garanta mira". Mislim da sam prvi Crnogorac koji je govorio sa sprata Demokratske stranke 1996...."

Ocijenio je i da su odnosi Srbije i Crne Goredanas naizgled bolji nego ranije.

"Ali je ključno pitanje na čemu se zasniva poboljšanje odnosa. Potreba dobrih odnosa dvije države je veoma važno pitanje i ne smije zavisiti od trenutnih privatnih relacija njihovih čelnih ljudi. Plašim se da je upravo to ovdje slučaj. Ima mnogo percepcija odnosa na toj liniji Đukanovic – Vučić, a posebno je uvriježena ona o Vučićevom dolasku na vlast zahvaljujuci podršci Đukanovića. Često se pominje i spona u liku Stanka Subotića koji se u dijelu crnogorske javnosti doživljava kao neko ko igra ulogu saveznog premijera u novim crnogorsko-srpskim okolnostima".

Bonus video: