Darmanović: Ako se Srbija i Kosovo dogovore o razmjeni teritorija, podržaćemo ih

Ministar je rekao da se Rusija ne protivi aktivno evropskim integracijama zemalja Balkana, ali se bori za svoj uticaj u svakoj od njih na razne načine, ekonomski, hibridnim ratom
6504 pregleda 9 komentar(a)
Darmanović (arhiva), Foto: Savo Prelević
Darmanović (arhiva), Foto: Savo Prelević

Ministar vanjskih poslova Srdjan Darmanović izjavio je da Crna Gora ima rezerve prema ideji o razmjeni teritorija u regionu, ali da će u slučaju da se Srbija i Kosovo dogovore, poštovati njihovu odluku.

"Podržavali smo svaki dijalog Srbije i Kosova. I ovaj sadašnji koji je u izvjesnom zastoju. Mi smo imali svoje rezerve prema principu rješavanja problema koji je bio zasnovan na razmjeni teritorija, mada ukoliko se dvije zemlje slože, mi samo možemo to da pozdravimo. Ali, znajući zapadni Balkan, imali smo izvjesne zadrške oko toga", rekao je on za Glas Amerike (VOA).

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, on je rekao da sada treba biti strpljiv i uporan i dodao da Crna Gora podržava tu zemlju u svim fazama stabilizacije i evropskog puta.

Darmanović je rekao i da je izuzetna vijest za region potpisivanje protokola o pristupanju Makedonije NATO-u.

"Makedonija je time sebi otvorila put direktno u NATO i perspektivu prema Evropskoj uniji što dodatno stabilizuje region i mi smo ih u tom procesu podržavali koliko smo mogli", rekao je on.

On je kazao i da Evropska unija mora da bude aktivna ako hoće da Zapadni Balkan postane dio Evrope.

"Rusija se ne deklariše otvoreno protiv evropskih integracija u regionu, ali ja mislim da je Evropska unija jedna od stvarnih meta ruske spoljne politike jer je to jedna geopolitička borba u kojoj ne znači da zemlje ne sarađuju, ekonomski pogotovo", rekao je on.

On je dodao da se Rusija ne protivi aktivno evropskim integracijama zemalja Balkana, ali se bori za svoj uticaj u svakoj od njih na razne načine, ekonomski, hibridnim ratom.

Bonus video: