Marković prijeti smjenama da smiri kolege

Marković će u Vladi morati da balansira između želja partijskih kolega i zahtjeva partnera koji sada imaju više resora
36 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2016. 06:31h

Iako je koalicionim partnerima dao više resora nego njegov prethodnik, premijer Duško Marković bi u radu Vlade mogao imati veći problem sa kolegama iz Demokratske partije socijalista (DPS). Dok manjine i Socijaldemokrate vjerovatno neće koristiti brojnost da bi uticali na rad Vlade, novi premijer će morati da balansira između ministara iz DPS-a i partijskih kolega koje bi željele u ministarske fotelje.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da će Marković pokušati da smanji uticaj saveznika i stranačkih kolega. Marković je u ekspozeu pozvao opoziciju u Vladu i poručio da će nakon godinu preispitati učinak ministara.

“Otvorenost prema dijelu opozicije istovremeno je i preventivna disciplinska mjera prema partnerima i upozorenje da su oni zamjenjivi. Poruka da će nakon godine otići iz Vlade oni koji ne rade je pokušaj gašenja požara u DPS-u, gdje ima onih koji se osjećaju uskraćenima za zaslužene pozicije”, smatra Uljarevićeva.

Nakon pregovora o formiranju parlamentarne većine, Marković je koalicionim partnerima ustupio sedam fotelja u Vladi, iako su u prethodnom sazivu imali pet. Da bi obezbijedio više pozicija za članove DPS-a, bivši premijer Milo Đukanović prethodno je podjelio Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo vanjskih poslova na još dva i formirao ministarstvo za sport, dok treba očekivati da kadrovi DPS-a budu imenovani na čelna mjesta u državnim institucijama. Predsjednik UO Instituta Alternativa Stevo Muk smatra da je raspodjela u Vladi rezultat namjere da se dobije odgovarajući odnos učešća DPS-a i drugih stranaka, u skladu sa izbornim rezultatom.

“Struktura Vlade je balans između političkih ustupaka DPS “lojalistima” i koalicionim partnerima i potrebe za otklonom od ličnosti koje nisu afirmativne za imidž partije u javnosti. Ipak, nova lica bez iskustva u državnim poslovima nose drugu vrstu rizika za uspješno obavljanje funkcija”, tvrdi Muk, navodeći da ne treba očekivati da koalicioni partneri prave probleme unutar Vlade. “Prije bi na efikasno donošenje odluka mogao uticati odnos snaga DPS-a i drugih partija vlasti u Skupštini, gdje je veća mogućnost da manjinske stranke utiču na konačni izgled ili čak prohodnost predloga zakona”. Ipak, Uljarevićeva smatra da treba očekivati trzavice u Markovićevom kabinetu zbog odnosa unutar DPS-a i odnosa u Vladi, ali da će premijer pokušavati da ih “riješava u hodu”.

“Teški reformski procesi su pred nama, a Vlada je politička i namještenja su dominantno na osnovu partijskog ključa. To nije garant kapaciteta da se te reforme mogu sprovesti adekvatno”, tvrdi ona.

Muk: Neke stranke imaju ministara koliko i poslanika

Muk pojašnjava da ustupanje ministarstava saveznicima ne znači mnogo za odnose u Vladi.

“Jedno mjesto više za druge stranke ne znači bitnu promjenu odnosa u Vladi u kojoj i dalje dvije trećine mjesta imaju članovi DPS-a. Mada, može se uvijek reći da druge stranke imaju isti broj ministara koliko i poslanika, a DPS gotovo tri puta manje ministara od broja poslanika. Neko u tome vidi slabost, a neko veličinu DPS-a da na svoju štetu pridobije potreban kapacitet za koaliciju”, smatra Muk, dok Uljarević ističe da rukovodstvo i članovi vladajuće partije neće biti zadovoljni zbog “podjele kolača vlasti”.

Bonus video: