Camaj o budžetu Tuzi za 2017: Prepisuju projekte, mogu i da petljaju

Gegaj smatra da je finansijski plan realan i objektivan, naglašavajući da je najbitnije da bude realizovan u potpunosti
2 komentar(a)
Nikola Camaj, Foto: Savo Prelević
Nikola Camaj, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.11.2016. 16:27h

Odbornik Demokratskog saveza u Skupštini Gradske opštine Tuzi Nikola Camaj, ocijenio je da projektovani finansijski plan GO za narednu godinu u iznosu od 2,3 miliona eura nije razvojni i da je sročen tako da “ostaje prostora za razne zloupotrebe”.

Camaj je kazao da dokument ne sadrži ništa novo u oblasti planiranja, već se prepisuju nerealizovani projekti iz prethodnih godina.

“Ta sredstva, koja se prenose, se zloupotrebljavaju tako što se, bez saglasnosti Skupštine ili rebalansa budžeta, preusmjeravaju sa stavke za koju su namijenjena, na neku drugu”, kazao je Camaj.

Predsjednik odbora za finansije, privredu i budžet u GO Tuzi Nikola Gegaj (DPS), međutim, smatra da je finansijski plan realan, objektivan, ali i ambiciozan.

“Najbitnije je da bude realizovan u potpunosti. Imajući u vidu realizaciju posljednjih godina, ubijeđen sam da će i realizacija plana u narednoj godini biti u duhu predloženog”, kazao je Gegaj.

Camaj je ocijenio da se po treći put planira izgradnja pješačkog mosta na Cijevni, te da je predviđena određena svota za rekonstrukciju puteva, ali nije navedeno “gdje i šta će se raditi”.

“Za regulaciju toka rijeke Rujele je predviđeno 100.000 eura, što je malo, ukoliko bude trebalo ekspropriisati zemlju mještana, koja se nalazi pored rijeke”, kazao je Camaj.

Camaj: Ostaje prostor za zloupotrebe, prepisuju se nerealizovani projekti od ranije

On je kazao da je neophodno planirati i sredstva za stavku, koja se odnosi na informisanje građana i informativne emisije. Zamjerio je što nema novca za ulaganje u poljoprivredu, edukovanje poljoprivrednih proizvođača i odlaske na sajmove.

“Planirana je kupovina novog automobila, jer ovo koje imaju, ne staje. Vjerovatno još neko treba službenim vozilom da ide na neku svadbu ili sahranu”, kazao je Camaj.

Gegaj je, kao značajne planirane projekte, naveo nastavak izgradnje vodovodne mreže, izgradnju pješačkog mosta u Dinoši, nastavak izgradnje puta Dinoša - Pikalja - Zatrijebač, uređivanje toka Rujele, izradu projektne dokumentacije za izgradnju sportske dvorane...

On je istakao da vjeruje da će sa planiranim sredstvima od 100.000 i onim što je realizovano u ovoj godini, u iznosu od 70.000 eura, doći do probijanja novog puta do Pikalje i tako nastaviti izgradnju i modernizaciju puta, koji je potreban ne samo obližnjim selima, nego i cijeloj GO Tuzi.

Nacrtom finansijskog plana gradske opštine Tuzi za 2017. godinu predviđeno je 2.313.500 eura. Za operativne izdatke planirano je 708.500 eura, za kapitalne 1.515.000 eura, dok je 90.000 eura planirano za transfere političkim partijama.

Nada se da će usvojiti plan Opštine

Gegaj je kazao da očekuje da će ovo biti posljednji finansijski plan koji usvajaju kao gradska opština, a da će u narednoj goditi usvojiti budžet Opštine Tuzi.

On očekuje da će Plan GO Tuzi za 2017. godinu biti prihvatljiv i za vlast i za opoziciju, jer je predviđena suma od 2, 3 miliona eura.

Bonus video: