Vučković: Spoljna politika je svijetla tačka

Nakon ispunjenja srednjoročnih ciljeva, Crna Gora bi trebalo dominantno da se okrene ostvarivanju dugoročnih spoljnopolitičkih ciljeva u bilateralnoj i multilateralnoj saradnji
142 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Vučković
Vladimir Vučković
Ažurirano: 28.11.2016. 19:17h

Ako postoji politika vlade koja bi se mogla ocijeniti uspješnom, onda je to zasigurno spoljna , gdje ima jasne prioritete, ocijenio je stručnjak za međunarodne odnose i saradnik Centra za građansko obrazovanje Vladimir Vučković.

“Trenutni spoljnopolitički prioriteti su postavljeni na promišljenim osnovama”, kazao je Vučković za “Vijesti”, dodavši da ne vidi razloga da se takva spoljnopolitička orijentacija uskoro mijenja.

Ističe da je po ugledu na Sloveniju i Hrvatsku i Crna Gora kao svoje srednjoročne prioritete definisala članstvo u EU i NATO i razvoj i unapređenje regionalne saradnje.

Kada je u pitanju spor oko Prevlake, Vučković je kazao da su i crnogorska i hrvatska strana u minulom periodu pokazale posvećenost i zrelost da se ovo pitanje riješi pred Međunarodnim sudom pravde ukoliko ne uspiju da pronađu kompromis.

Međutim, ističe da treba imati u vidu da je trenutni stav Hrvatske po ovom pitanju rezultat prethodnih vlada i se još nema jasno izražen stav nove vlade Andreja Plenković prema ovom sporu. “Odnosno, ne znamo da li će nova hrvatska vlada koristiti instrument uslovljavanja za ulazak u EU kako bi ostvarila svoje bilateralne koristi”, rekao je za “Vijesti” Vučković, koji je na doktorskim studijama u Češkoj.

Ističe da je od posebne važnosti da nova vlada nastavi sa realizacijom projekta regionalne saradnje “Zapadnobalkanska šestorka”.

“Kako bi se Crna Gora među zemljama Zapadnog Balkana pocizionirala kao svojevrsni medijator u domenu unapređenja i razvoja dobrosusjedskih odnosa, što ostalim zemljama regiona nije pošlo za rukom i nije izvjesno da može zbog njihovih međusobno otvorenih pitanja”, kazao je saradnik CGO.

Nakon ispunjenja srednjoročnih ciljeva, Crna Gora bi trebalo dominantno da se okrene ostvarivanju dugoročnih spoljnopolitičkih ciljeva u bilateralnoj i multilateralnoj saradnji.

Za to je, ističe, potreban razvijen diplomatski aparat i visok nivo stručnosti u Ministarstvu vanjskih poslova. “Čini se da to ministarstvo već duži vremenski period ima ozbiljne kadrovske i organizacione probleme, što može posljedično ugroziti i dosadašnje spoljno političke uspjehe, za koje ne nosi zaslugu samo crnogorska administracija, već i širi kontekst koji je dao vjetar u leđa ovako definisanim spoljno-političkim prioritetima Crne Gore”, rekao je Vučković i dodao da sad tek predstoji pravi rad i da ključne promjene treba da se dese u jačanju kapaciteta MVP. Dodao je da očekuje aktivniju ulogu vlade kada je u pitanju EU, s obzirom na to da su otvorena 24 poglavlja a privremeno zatvorena samo dva.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, Vučković je kazao da nije realno očekivati da će Crna Gora promijeniti odluku i ukinuti sankcije Moskvi. “Međutim, moguće je raditi na unapređenje bilateralnog odnosa sa Rusijom, kroz nastojanje da se obnovi poljuljano povjerenje razvojem prvo naučne, obrazovane i tehnološke saradnje, čime bi se dalo podsticaja za unapređenje ekonomskog i političkog okvira kada se za to steknu uslovi”, rekao je.

Bonus video: