Opozicija ujedinjena u Podgorici: Bojkotovana sjednica lokalnog parlamenta

Bojkot sjednice, prema mišljenju opozicionara, predstavlja vid legitimnog pritiska na one koji „svjesno ugrožavaju pravni poredak“
94 pregleda 14 komentar(a)
Opozicija Podgorica, Foto: Savo Prelević
Opozicija Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.11.2016. 12:34h

Opozicioni odbornici u Skupštini Glavnog grada iz Socijalističke narodne partije, Demokratskog fronta, DEMOS-a, Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA i Socijaldemokratske partije Crne Gore bojkotovali su današnju sjednicu lokalnog parlamenta.

Bojkotom 17. sjednice Skupštine zahtijevali su od lokalne uprave, da u što kraćem roku, ispoštuje odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o Glavnom gradu, te implementira Odluku o mjesnim zajednicama i usklade Statut Glavnog grad.

„Navedeni zakoni stupili su na snagu 23. januara ove godine, a rok za usklađivanje Statuta je istekao još 22. aprila, odnosno - prije punih sedam mjeseci“, istakao je u ime opozicije odbornik URA Luka Rakčević, dodajući i da je 5. februara donijeta Odluka o mjesnim zajednicama koja nije ispoštovana „zbog nepostojanja političke volje i evidentnog opstruiraja ukupnog procesa od strane predstavnika vlasti“.

Bojkot sjednice, prema mišljenju opozicionara, predstavlja vid legitimnog pritiska na one koji „svjesno ugrožavaju pravni poredak“.

„Naglašavamo da se neusaglašenost Statuta Glavnog grada sa zakonom, kao posljedica neodgovornog i nezakonitog ponašanja lokalne uprave, direktno odražava i na status opština u sastavu Glavnog grada – Tuzi i Golubovaca, kao i na mogućnost ostvarivanja njihovih novih nadležnosti“, dodao je Rakčević.

Opozicionari su ukazali i na dešavanja vezana za period uoči i nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora.

„Izbore, održane u atmosferi navodnog državnog udara, vanrednog stanja i suspendovanja sredstava komunikacije, opozicija ne može smatrati slobodnim, fer i demokratskim“, navela je odbornica DEMOS-a Maja Vučelić, dodajući da je opozicija u Podgorici i u takvim uslovima ostvarila prednost od više od 5 hiljada glasova u odnosu na vladajuće partije.

Bonus video: