Šćepanović ostala višak: Gvozdenović predložen u posljednji tren

Za predsjednika parlamenta juče je izabran, kako se dugo i najavljivalo, predsjednik Socijaldemokrata i dosadašnji ministar saobraćaja Ivan Brajović. Brajović je izabran jednoglasno, podrškom DPS-a, Bošnjačke stranke, koalicije Albanci odlučno, HGI i njegovog SD-a
96 pregleda 0 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Branimir Gvozdenović, Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Genci Nimanbegu, Branimir Gvozdenović, Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.11.2016. 09:49h

Dosadašnji ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović izabran je za potpredsjednika parlamenta iako je u Skupštini prethodno bio spreman predlog da se na to mjesto izabere Marta Šćepanović. Prema saznanjima “Vijesti” predlog za potpredsjednika izmijenjen je nakon što je juče prije nastavka konstitutivne sjednice održana sjednica Predsjedništva DPS-a.

Za predsjednika parlamenta juče je izabran, kako se dugo i najavljivalo, predsjednik Socijaldemokrata i dosadašnji ministar saobraćaja Ivan Brajović. Brajović je izabran jednoglasno, podrškom DPS-a, Bošnjačke stranke, koalicije Albanci odlučno, HGI i njegovog SD-a.

Za predsjedavajućim stolom sa Brajovićem i Gvozdenovićem za kojeg Tužilaštvo vodi izviđaj za dvije krivične prijave podnijete protiv njega, sjedeće i potpredsjednik parlamenta, funkcioner Force Genci Nimanbegu. Opozicija koja bojkotuje parlament nije predložila potpredsjednika iz svojih redova.

Brajović je juče kazao da da će učiniti sve da rad Skupštine odiše profesionalizmom i efikasnošću. “U julu 1989. u ovoj istoj sali izabran sam za potpredsjednika parlamenta. Siguran sam da u tih 27 godina nijesam napravio potez kojeg bih se zastidio”, rekao je Brajović. On je dodao da rado očekuje sve poslanike, i one koji danas nijesu prisutni. “Učiniću sve što mogu da ovaj parlament ne liči na neke nemile scene koje smo gledali”, rekao je Brajović. Dodao je da Crna Gora želi da postane dio EU i NATO-a, ali to nije dovoljno. “Treba nam Crna Gora kao ekonomski jaka i socijalno jaka država. To moramo mi da ispunimo jer smo u kampanji to i obećali svojim biračima. Čarobni štapić ne postoji, već samo vjera i trud”, naveo je Brajović. Njega je predložila grupa od 31 poslanika.

Poslanici su juče na sjednici izabrali i predsjednika i članove Administrativnog odbora. Na čelu tog odbora će nakon Radivoja Nikčevića koji je na toj funkciji bio od prvih višestranačkih izbora, od juče je poslanik DPS-a Luiđ Škrelja.

Pajović došao iako mu je stranka ostala van parlamenta

Parlament je juče tokom sjednice posjetio i bivši predsjednik Darko Pajović .

Pajović , kojem je početkom Konstitutivne sjednice zvanično istekao mandat na čelu parlamenta, juče se pojavio u Skupštini, kratko razgovarao sa Ivanom Brajovićem u holu zgrade, nakon čega je novi predsjednik ušao u plenarnu salu, a bivši čelnik parlamenta, čija stranka nije prešla cenzus, izašao iz zgrade.

Bonus video: