Stijepovića i Glavni grad kaznili 1.100 eura

Novčana kazna se neće naplatiti ako Stijepović izvrši rješenje upravne inspektorke od 30. maja, u roku od sedam dana od prijema rješenja
179 pregleda 0 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.11.2016. 19:11h

Upravna inspekcija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kaznila je gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića sa 100 i Glavni grad sa 1.000 eura, jer nijesu otklonili nepravilnost, vezano za postupak popune radnog mjesta sekretara Sekretarijata za finansije Glavnog grada.

U zaključku o novčanoj kazni, koji potpisuje upravna inspektorka Jovana Nišavić, navodi se da Stijepović od 30. maja, kada mu je naređeno da otkloni nepravilnost, do 31. oktobra, nije pokrenuo postupak popune tog radnog mjesta po javnom konkursu u skladu sa odredbom člana 53, 54 i 55 Zakona o državnim službenicima i namještenicima i imenovao starješinu organa lokalne uprave na javnom konkursu u skladu sa zakonom. To, kako se navodi, znači da nepravilnost nije otklonjena.

U dokumentu se navodi da je upravna inspekcija 31. oktobra obaviještena da je Stijepović imenovao Miomira Jakšića za vršioca dužnosti sekretara Sekretarijata za finansije, do imenovanja starješine po javnom konkursu. To je, kako je obrazložio, učinio, shodno ovlašćenjima iz Zakona o lokalnoj samoupravi i Odluke o organizaciji i načinu rada uprave Glavnog grada.

Međutim, inspekcija konstatuje da institut vršioca dužnosti nije propisan Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, kao propisima kojima se uređuje sistem lokalne samouprave i službenički odnosi.

Inspektorka navodi da je Zakonom o državnoj upravi, između ostalog, propisano, da se može imenovati vršilac dužnosti do imenovanja, odnosno postavljenja u skladu sa zakonom, najduže do šest mjeseci.

Jakšić, međutim, vrši dužnost sekretara Sekretarijata za finansije od 26. 10. 2014. godine i nadalje, a gradonačelnik nije pokrenuo postupak imenovanja po javnom konkursu u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima.

“Upravna inspektorka konstatuje da je odgovorno lice u cilju otklanjanja nepravilnosti izmijenilo Odluku o organizaciji i načinu rada uprave Glavnog grada... tako što je članom 50a propisao institit VD, što nije u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o državnim službenicima i namještenicima”, piše u dokumentu.

Novčana kazna se, kako se navodi, neće naplatiti ako Stijepović izvrši rješenje upravne inspektorke od 30. maja, u roku od sedam dana od prijema rješenja.

Bonus video: