Herceg Novi: U Alijansu iz interesa, a ne iz ljubavi

“NATO poslije afere "slučaj Dikić" primjećuje rusko prisustvo i zato želi da slučaj Crne Gore zatvori što prije"
7 komentar(a)
NATO, HN tribina, Foto: Slavica Kosić
NATO, HN tribina, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.11.2016. 14:49h

To što je generalni sekretar NATO Alijanse Jens Stoltenberg pozvao zemlje članice da što prije ratifikuju pojedinačne sporazume sa Crnom Gorom, govori o tome da NATO želi da Crna Gora što prije postane članica, jer je na djelu specijalni rat koji se u ime interesa velikih sila vodi u regionu Zapadnog Balkana, utvrdio je vojni analitičar iz Srbije Aleksandar Radić na tribini "NATO iz regionalnog ugla" koja je u organizaciji CDT-a održana danas u Herceg Novom.

“NATO poslije afere "slučaj Dikić" primjećuje rusko prisustvo i zato želi da slučaj Crne Gore zatvori što prije! Nikada male države nijesu mogle dobro proći u sukobima velikih sila. Očigledna je poruka Zapadnog saveza da će Crna Gora kao članica NATO saveza biti zaštićena i da će prestati razlozi za pritisak sa strane”, kazao je Radić

O iskustvima Slovenije kao članice NATO-a govorio je pukovnik slovenske vojske u penziji Antun Tunja.

“Mislim da je Stoltenberg uvidio da se stvari komplikuju na lokalnom nivou i zato požuruje članice da ratifikuju sporazume", prokomentarisao je Tunja poziv generalnog sekretara NATO saveza da članice potvrde sporazume sa Crnom Gorom.

Učesnici tribine koju je organizovao CDT govorili su o uticaju učlanjenja u NATO na lokalne zajednice, naglašavajući benefite u slučaju elementarnih nepogoda ili prirodnih i društvenih katastrofa. Naglasili su da se u NATO ne ulazi iz ljubavi već iz interesa.

Bonus video: