Grabar Kitarović: Crna Gora članica NATO za nekoliko mjeseci

"Crna Gora će postati članica za nekoliko mjeseci, ali šta je sa Makedonijom. Nesuglasice oko imena ne mogu biti važniji od bezbjednosne situacije", rekla je Kitarović
72 pregleda 26 komentar(a)
forum Halifaks, Foto: Nato.int
forum Halifaks, Foto: Nato.int
Ažurirano: 20.11.2016. 13:43h

Današnji svijet treba više, a ne manje NATO-a, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i istkla da se nada da će novoizabrani američki predsjednik Donald Taump nastaviti saradnju u Sjevernoatlantskom savezu.

Kitarović je učestvovala na panelu o NATO-u u sklopu Međunarodnog bezbjednosnog foruma u Halifaksu u Kanadi.

Naglasila je da treba ubrzati politiku otvorenih vrata prema novim članicama.

"Crna Gora će postati članica za nekoliko mjeseci, ali šta je sa Makedonijom. Nesuglasice oko imena ne mogu biti važniji od bezbjednosne situacije", rekla je Kitarović i dodala da će "biti prva osoba koja će izraziti dobrodošlicu Srbiji ako uđe u NATO", za šta vjeruje da će se dogoditi.

Smatra da će Tramp nakon inauguracije i upoznavanja sa informacijama, međunarodnim obavezama koje SAD ima sa NATO i činjenicama da današnja situacija u svijetu zahtijeva sjevernoatlantsku saradnju, ostaviti pozitivno nasljedstvo u tom paktu.

"Vjerujem da ćemo u budućnosti pronaći zajednički jezik, ali slažem se i sa činjenicom da trebamo da ispunjavamo naše obaveze, počevši od moje države Hrvatske", istaknula je Kitarović aludirajući na Trampove izjave tokom predsjedničke kampanje kojima je dovodio u pitanje načela na kojima počiva Sjevernoatlantski savez, i pozvao saveznike da ulože više u taj pakt.

Vašingtron daje gotovo 70 odsto izdataka za NATO i već duže vrijeme traži da ostali učine više po tom pitanju. Tramp je tokom predsjedničke kampanje zapanjio saveznike kad je rekao da bi SAD mogle da razmisle dvaput hoće li stati u odbranu neke članice ako nije platila svoj udio u savezu.

Govoreći o ruskoj prijetnji, Kitarović je naglasila da tu državu neće "uplašiti milijarde dolara investicija" u odbranu, nego kako je potrebna "solidarnost" i "brze reakcije na rusko djelovanje".

"Greška koju smo napravili sa Krimom i Ukrajinom je bila u tome što smo bili prespori u odgovoru", dodala je.

Istakla je da Rusija nije smisao postojanja, neprijatelj ili suparnik NATO-a, nego da sa njom treba sarađivati.

Bonus video: