Razumije li Đukanović ulogu medija?

U Delegaciji EU navode da javne ličnosti treba da promovišu i javno podržavaju slobodu medija
50 pregleda 28 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 19.11.2016. 07:47h

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori indirektno je kritikovala odlazećeg premijera i predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića zbog optužbi da nezavisni mediji rade protiv države, navodeći da u Crnoj Gori postoje izazovi u razumijevanju uloge medija. U Delegaciji, na čijem je čelu Aivo Orav, ističu da je na značaj slobode medija ukazano i u ovogodišnjem izvještaju o napretku.

“Kao što je navedeno u Izvještaju, jedan od glavnih prioriteta Crne Gore u oblasti slobode izražavanja trebalo bi da bude rješavanje starijih slučajeva nasilja nad medijima, uključujući i slučaj ubistva iz 2004., kao i drugih osjetljivih slučajeva, njihovo preispitivanje i identifikovanje ne samo počinilaca već i nalogodavaca napada. Izvještaj takođe konstatuje da postoje izazovi u razumijevanju uloge medija. Kao opšti princip i kao što je navedeno ranije, javne ličnosti bi trebalo da otvoreno promovišu i podržavaju slobodu medija”, odgovorili su u Delegaciji na pitanje “Vijesti” da li se nedavna izjava lidera DPS Mila Đukanovića da “nezavisni mediji pomažu teroristima” može tumačiti kao pritisak na medije.

U izvještaju EK za 2014. godinu navodi se da “Vlada treba da nastavi da javno promoviše i podržava slobodu medija, izbjegavajući svaku izjavu koja bi se mogla shvatiti kao zastrašivanje”. Đukanović je nedavno na televiziji “Pink M” kazao da opozicija, nezavisni mediji i civilni sektor rade protiv interesa države. Komentarišući istragu o državnom udaru, on je rekao da u Crnoj Gori postoje dvije medijske kuće, apostrofirajući dnevnike "Dan" i "Vijesti", koji su “u čitavom procesu pokušaja nasilne promjene vlasti i terorističkih akcija, bili ozbiljni pomagači onima koji su željeli da prikriju svoje terorističko djelovanje”. Rekao je i da se “očigledan kriminal ne može više podvoditi pod medijske slobode niti djelovanje NVO sektora”.

Bonus video: