Opozicija: Ne prihvatamo da vlast bude proizvod nasilja

Parlamentarni izbori održani su u danu objavljivanja navodnog državnog udara,podsjeća se u dokumentu, što temeljno potire mogućnost slobodnog izjašnjavanja građana, navode u izvještaju
79 pregleda 39 komentar(a)
Aleksa Bečić, Žarko Rakčević, Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Aleksa Bečić, Žarko Rakčević, Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.11.2016. 11:10h

"Pošteni izbori su osnov legitimnosti vlasti, jer vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, ima za posljedicu opštu političku i svaku drugu krizu. Podaci, informacije i događaji, nedvosmisleno potvrđuju da protekli parlamentarni izbori u Crnoj Gori, održani 16. oktobra 2016, nijesu bili slobodni, fer i demokraski, zbog čega je opozicija odlučna u stavu da ne priznaje njihove rezultate. Politička stabilnost u Crnoj Gori predstavlja pretpostavku za ekonomsko-socijalnu stabilnost, a političke stabilnosti nema ako se vlast konstituiše nakon izbora koji nijesu bili slobodni i demokratski, odnosno ako vlast nema nesporni izborni legitimitet. Građanska opozicija – Koalicija “Ključ”, Demokrate i SDP je i dalje namjerna da doprinese mirnim demokratskim i političkim promjenama radi uspostavljanja odgovorne, transparetne i kontrolisane vlasti, kako bi Crna Gora istinski postala članica porodice razvijenih evropskih demokratija. Parlamentarni izbori 2016. godine su nas iznova uvjerili da DPS, koja je neprekidno na vlasti od 1991. godine, nije partner na tom putu i da je dio problema, a ne rješenja. Ne prihvatamo da vlast u Crnoj Gori bude proizvod političkog i svakog drugog nasilja. Podvlačimo da DPS snosi odgovornost za dalje produbljivanje političke, bezbjednosne, socio-ekonomske i sveukupne krize u kojoj se Crna Gora nalazi", ,zaključuje se u IZvještaju koji je građanska opozicija pripremila o izbronim zloupotrebama.

On će biti predstavljen danas na pres konferenciji i dostavljen Evropskoj komisiji. U dokumentu se navodi da se parlamentarni izbori ne mogu se smatrati slobodnima i fer, zbog čega opozicija ne priznaje njihove rezultate. Umjesto da riješe političku krizu u Crnoj Gori, ovakvi izbori su je još više produbili, dodatno stvarajući nepovjerenje i polarizaciju crnogorskog društva.

"Uvjereni da izborni rezultati ne daju pravu sliku političkog raspoloženja građana i da zato ne mogu doprinijeti stabilizaciji političkih prilika, predstavnici građanske opozicije (Koalicija Ključ - Demos, SNP i URA, Demokratska Crna Gora i Socijaldemokratska partija) pripremili su izvještaj o drastičnim predizbornim i izbornim zloupotrebama. Osim već poznatog potplaćivanja birača, pritisaka, ucjena i širenja straha, koje je bilo izraženije nego ikada do sada, Demokratska partija socijalista ovog puta pribjegla je i manevrima za koje se vjerovalo da se ne mogu desiti u zemlji koja je nominalno demokratska i koja je u pristupnim pregovorima za članstvo u EU. Suspendujući sredstva komunikacije u izbornom danu i stvarajući atmosferu vanrednog stanja uz pomoć policije i tužilaštva, DPS je, šireći strah, direktno uticala na izjašnjavanje građana i na izborni rezultat, čime je spriječila izvjesnu pobjedu opozicije", navodi se.

Parlamentarni izbori održani su u danu objavljivanja navodnog državnog udara,podsjeća se u dokumentu, što temeljno potire mogućnost slobodnog izjašnjavanja građana.

"Stvorena je atmosfera straha i ogromna uznemirenost, čime je izvršen značajan uticaj na izbornu volju građana i njihovo slobodno izjašnjavanje. Nakon objavljivanja informacije o navodnom državnom udaru, tokom kojeg je trebalo i da navodna grupa terorista iz Srbije uhapsi premijera, naglo je pala izlaznost na izborima, što je nesporno uticalo na konačni rezultat izbora. Ako se tome doda činjenica da su poslije toga Podgoricom i drugim većim gradovima kružili policijski automobili sa upaljenim sirenama, jasno je da je cilj bio zaplašiti građane. Pripadnici opozicije i nevladinih organizacija, uoči i na dan izbora, dokumentovali su brojne neregularnosti, kao što su kupovina glasova i ličnih karata, zastrašivanje i pritisci na građane, što je već ranije dokumentovano i kroz aferu “Snimak” i izvještaje Evropske komisije," piše u izvještaju. Na izborima 16. oktobra 2016. godine izgubila je slobodna Crna Gora. Slučaj “Dnevnik - mapa puta DPS-a iz Gusinja”, kao i brojni drugi primjeri izbornih zloupotreba dokumentovani u ovom Izvještaju, navodi se, jasno pokazuju u kakvoj su atmosferi izbori održani. Širom Crne Gore dokumentovane su gužve na isplatnim mjestima gdje su za "slobodno izraženu volju" isplaćivane stotine hiljada eura problematičnog porijekla.

"Demokratska javnost očekuje reakciju tužilaštva povodom ovih činjenja," piše u dokumentu.

On sadrži posebna poglavlja o "državnom udaru", ukidanju društvenim mreža Viber i Whatsap, otpuštanja sa posla kao vid političkog pritiska.... "Da bi se prikrili i zaboravili ogromni životni problemi - 44.000 nezaposlenih, uništena realna ekonomija, kriminalna rasprodaja državnih resursa, slom javnih finansija i eskalacija sukoba sveprisutnih kriminalnih i narko klanova, stvorena je psihoza sudnjeg dana, vanrednog stanja i ugrožene države. Građanska opozicija – Koalicija „Ključ“, Demokrate i SDP očekuje da se javnosti u najkraćem roku, bez mistifikacija, manipulacija i poluistina, ponude čvrsti dokazi o terorističko-kriminalnom djelovanju. Demokratska javnost mora da zna ko su izvršioci, ali prije svega ko su nalogodavci i da li su neke političke strukture povezane sa pokušajem navodnog državnog udara. U protivnom, oni koji su uznemiravali javnost takvim nastupima i informacijama treba da snose odgovornost. Skandalozna odluka Agencije za elektronske komunikacije da, po partijskom nalogu, na dan izbora ukine sredstva komunikacije “Viber” i “WhatsApp”, baca dodatnu sjenku na regularnost ovih izbora. Ovakvom jednostranom odlukom prekršen je Ustav Crne Gore, koji jemči slobodu izražavanja i da se ljudska prava i slobode mogu ograničiti samo zakonom. I na taj način se pokušala širiti atmosfera straha među biračima i vanrednog stanja."

Duboka politička kriza, narasle tenzije među predstavnicima opozicije i pozicije, te jak politički uticaj DPS-a, doveli su do politički motivisanog i nezakonitog postupanja Državne izborne komisije, kao i netransparentnosti u njenom radu, koji su obilježili verbalni, pa čak i fizički obračuni. Komisija nije obezbijedila zakonito sprovođenje izbornog procesa i jedinstvenu primjenu zakona. Prema Izvještaju Agencije za sprečavanje korupcije, u periodu predizborne kampanje, u državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave, organima lokalne uprave, javnim preduzećima, javnim ustanovama i državnim fondovima, donesene su odluke o zapošljavanju 1541 lica. Prilikom kontrole, Agencija je ustanovila nepravilnosti u 272 slučaja. Naznačeni podaci jasno ukazuju da je u ovom izbornom procesu vlast primijenila formulu, otkrivenu prije 4 godine u okviru afere Snimak: 1 zaposleni – 4 glasa. Imajući u vidu sve ovo, kao i problematičan birački spisak, nedvosmislen je zaključak da je Demokratska partija socijalista bila spremna na sve, pa i na fabrikovanje vanrednog stanja, da bi pokušala da zadrži vlast."

Kako se navodi, Crnu Goru uvlači u opasnu zonu nestabilnosti i neizvjesnosti za šta DPS i svi njeni saučesnici snose odgovornost. "Kako bi dali doprinos slobodnim izborima, koji su preduslov za mirnu tranziciju vlasti, dio opozicije je 27. aprila 2016. potpisao sa vladajućim strankama Sporazum o slobodnim i fer izborima. Sporazum je predviđao određeno učešće pojedinih opozicionih partija u Vladi izbornog povjerenja i kontrolne funkcije u državnom aparatu i javnim službama, radi sprečavanja zloupotreba državnih resursa za podršku DPS-u u izbornoj kampanji, na način koji je dokumentovan u aferi "Snimak". Snažna opstrukcija sa kojom su se suočili predstavnici opozicije u Vladi izbornog povjerenja pokazala je odsustvo volje DPS-a da omogući slobodno izjašnjavanje građana na izborima 16. oktobra i nagovijestila da će DPS nastaviti da podstiče neravnopravnu izbornu utakmicu sa svim elementima privatizovanja državnih organa za potrebe DPS-a", piše u dokumentu.

Bonus video: