Ne zna se ko pije, a ko plaća

Mnogi računi s kartica nisu pravdani adekvatno, među kojima i za putovanja Milića
16 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Luka Zeković
Srđan Milić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.11.2016. 07:22h

Lider SNP-a Srđan Milić za privatne troškove ne bi trebalo uopšte da koristi karticu stranke, jer se sada ne zna koliko je potrošio na stranku a koliko na sebe, konstatuje Državna revizorska institucija (DRI).

Ovo je jedan od razloga zašto je SNP od DRI dobila negativno mišljenje i na godišnji finansijski izvještaj i na reviziju pravilnosti poslovanja. Stranka je u zakonskom roku dostavila godišnji izvještaj, ali je tri mjeseca kasnije dostavila izmijenjeni izvještaj čijim upoređivanjem, ističe DRI, utvrđene su ogromne razlike u prihodima, rashodima, obavezama, potraživanjima i imovini. U prvom su u odnosu na drugi iskazani manji prihodi za gotovo 39.500, rashodi za 115.000, obaveze za 8.500 a imovina za više od 50.000, dok su potraživanja veća za 16.750 eura.

Milić je 2014. pozajmio stranci 12.729 eura, pravdajući to potrebom likvidnosti njenog računa i time prekršio Zakon o finansiranju političkih partija. Međutim, DRI konstatuje da SNP nije u poslovnim knjigama za 2015. iskazao obaveze prema Miliću po osnovu pozajmice. Isti zakon prekršen je, piše DRI, jer je više od 20.500 eura od priloga fizičkih lica uplaćeno na karticu koju on koristi a ne na zasebni žiro-račun. Štaviše, ne zna se od koga su stigli prilozi.

Mnogi računi s kartica nisu pravdani adekvatno, među kojima i za putovanja Milića. Kako je pojašnjeno iz SNP, svoje službene i privatne troškove je izmirivao iz sopstvenih sredstava i smatra da nije obavezan da piše putne naloge i dostavlja potrebnu dokumentaciju.

DRI bilježi da su prekršeni i zakoni o porezu na dohodak fizičkih lica, radu i o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti.

SNP ima obavezu da plati poreze i doprinose u iznosu od 89.667 eura. Ona se ove godine našla na novoj listi poreskih dužnika koju je objavila Poreska uprava.

Bonus video: