"Opština Budva davala 1.000 eura mjesečno za ligu humanista"

“Zasada je jasno da je posljednja u nizu naplata iz opštinske kase, prinudna naplata od 82.188 eura, djelo Srđe Popovića. On je predstavnik Internacionalne lige humanista u Crnoj Gori, on je dodijelio orden Svetozaru Maroviću i naše je mišljenje da je on lično preko kancelarije naplatio ovaj novac”, tvrde u budvanskim Demokratama
0 komentar(a)
Srđa Popović, Foto: Savo Prelević
Srđa Popović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.11.2016. 06:40h

Budvanski odbor Demokratske Crne Gore optužio je gradonačelnika Budve Srđu Popovića da stoji iza prinudne naplate 82.188 eura, koji su sa računa opštine isplaćeni Internacionalnoj ligi humanista.

Oni su od nadležnih tražili da procesuiraju Popovića i vrate u gradsku kasu “nelegalno naplaćeni novac”. Popović je negirao optužbe Demokrata, navodeći da ne stoji iza prinudne naplate.

Opština je prinudno isplatila 82.188 eura po nalogu budvanske kancelarije Internacionalne lige humanista, a novac je uoči vikenda naplaćen preko javnih izvršitelja.

“Zasada je jasno da je posljednja u nizu naplata iz opštinske kase, prinudna naplata od 82.188 eura, djelo Srđe Popovića. On je predstavnik Internacionalne lige humanista u Crnoj Gori, on je dodijelio orden Svetozaru Maroviću i naše je mišljenje da je on lično preko kancelarije naplatio ovaj novac”, tvrde u budvanskim Demokratama.

Predstavnici Internacionalne lige humanista su 2007. godine dodijelili nagrade za humanost lideru DPS-a Milu Đukanoviću i tadašnjem potpredsjedniku stranke Svetozaru Maroviću, uprkos oštrom protivljenju velikog dijela javnosti.

Njih dvojica su nagrađeni za, kako je tada obrazloženo, ”doprins mirnom osamostaljivanju Crne Gore i izdvajanju iz državne zajednice sa Srbijom”.

Kancelarija sarajevske organizacije u Budvi registrovana je 2006. godine, a njen predstavnik tada je bio Popović. Sadašnji predstavnik organizacije, direktor škole u Petrovcu Slavko Dašić, tvrdi da se radi o dugovanju Opštine za rad kancelarije od novembra 2010. do danas.

Dašić je pojasnio da su Opština i Liga humanista, koja je otvorila kancelariju u Budvi, zaključile ugovor 2006. po kome se lokalna uprava obavezala da za rad kancelarije plaća 1.000 eura mjesečno. On nije precizirao šta su bile obaveze Lige, precizirane ugovorom.

“Obaveze nijesu izmirivane od novembra 2010. Mi smo zatražili da se sudski putem izvrši naplata za dugovanja po osnovu ugovora”, kazao je Dašić “Vijestima”, dok je Popović istakao da već pet godina nije član Lige.

”Riječ je o ugovoru koji su zaključili Rajko Kuljača i Lazar Rađenović. Kada je kod mene došla informacija da će se preko izvršitelja naplatiti potraživanje, jednostrano sam raskinuo ugovor smatrajući da je štetan”, kazao je on.

Vladin Fond za obeštećenja u petak je naplatio 980.000 eura duga od Opštine, na osnovu rješenja izvršitelja. Taj novac je bio planiran za isplatu novembarskih zarada zaposlenima.

Bonus video: