NISU OBJAVILI ANALITIČKE KARTICE

CDT: Ove opštine i ministarstva su prekršili Zakon o finansiranju partija

CDT navodi i da neobjavljivanje informacija o potrošnji novca iz budžeta u izbornom periodu, ali i periodu nakon izbora, ostavlja prostor za sumnje da se sredstva nenamjenski troše i zloupotrebljavaju u partijske svrhe
100 pregleda 1 komentar(a)
CDT, Foto: Screenshot
CDT, Foto: Screenshot
Ažurirano: 08.02.2019. 02:48h

Polovina crnogorskih opština i četiri ministarstva prekršili su Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja jer nakon izbora nijesu nastavili da objavljuju podatke o potrošnji novca iz budžeta, saopšteno je iz centra za demokratsku tranziciju (CDT). 

"Istraživački tim CDT-a je nakon sprovednog montoringa utvrdio da analitičke kartice za period od 7. do 13. novembra nisu objavili: Ministarstvo finansija, Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo zdravlja, kao ni Zavod za metrologiju. Obavezne informacije o potrošnji nijesu objavile ni opštine Pljevlja, Kotor, Tivat, Herceg Novi, Rožaje, Budva, Petnjica, Cetinje, Plav i Kolašin. Institucije i opštine u izbornom periodu su nedosljedno ispunjavale zakonske obaveze, pa je i broj onih koje su objavljivale obavezne podatke varirao od raspisivanja do održavanja izbora.  Objavljivanje podataka i dostupnost podataka za institucije koje nemaju internet stranice poput Uprave za ugljovodinike i opštinu Gusinje  ostalo je nerješeno", navodi se u saopštenju CDT.

Iz ove NVO ističu da su organi vlasti obavezni da analitičke kartice objavljuju sedmodnevno od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i mjesec dana nakon održavanja izbora.  

"Objavljivanje analitičkih kartica je izuzetno važno kako bi se utvrdilo koliko institucije i opštine mjesečno troše novca iz budžeta, kao i da li sredstva troše namjenski i u skladu sa zakonom. CDT smatra da je ovo primjer neodgovornog odnosa opštine i institucija prema ispunjavanju zakonskih obaveza, te da ne trebaju čuditi ocjene da se zakoni u CG dosljedno ne sprovode. Zato pozivamo Agenciju za sprječavanje korupcije da hitno reaguje i sankcioniše nedosljednju primjenu Zakona", kazali su iz CDT-a.

CDT navodi i da neobjavljivanje informacija o potrošnji novca iz budžeta u izbornom periodu, ali i periodu nakon izbora, ostavlja prostor za sumnje da se sredstva nenamjenski troše i zloupotrebljavaju u partijske svrhe.

Preporučujemo za Vas