Budva: Država pokupila pare dok ne dođe nova vlast

Vladin Fond za obeštećenje u petak je prinudno naplatio 980.000 eura duga od opštine. Taj novac je bio planiran za isplatu novembarske zarade
122 pregleda 18 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.11.2016. 14:25h

Par dana uoči formiranja nove vlasti u Budvi, lokalna kasa ispražnjena je do posljednjeg centa.

Vladin Fond za obeštećenje u petak je naplatio je 980.000 eura duga od te opštine, a na osnovu rješenja javnog izvršitelja.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je taj novac bio planiran za isplatu novembarske zarade zaposlenima u lokalnoj administraciji.

Buduću vlast osim praznog računa, čekaju vjerovatno i nove prinudne naplate, s obzirom na brojna neizmirena dugovanja...

Odlazeća DPS vlast od toga je međutim bila relaksirana par mjeseci uoči izbora. Upućeni kažu da to nije slučajnost i da je svaki euro bio važan da se zadrži vlast u tom gradu, što DPS-u na kraju nije uspjelo.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je Fond najavljivao da će obaviti prinudnu naplatu, ukoliko opštinsko rukovodstvo ne napravi dogovor i plan izmirivanja duga.

“Inertnost lokalne vlasti dovela je do praznog računa”, kazao je izvor.

Odlukom Ministarstva finansija, Vlada je prije više od decenije formirala Fond za obeštećenja, sa ciljem obezbjeđenja novca za obeštećenje bivših vlasnika, za prava oduzeta u korist opštenarodne, državne, društvene ili zadružne svojine.

Svaka od lokalnih samouprava bila je dužna da prilikom prodaje svoje, odnosno državne imovine uplaćuje 10 odsto od kupoprodajne cijene u taj fond.

U izvještaju revizora piše da je u 2015. godini, po osnovu obaveza prema Fondu za obeštećenje, uplaćeno 392.797 eura.

Prema evidenciji Sekretarijata za privredu i finansije, ukupne obaveze po tom osnovu za period od 2006. do 2015. godine iznose 1.524.612,60 eura.

Opština je uspjela u prethodnih pola godina da stabilizuje finansije, pa je zaposlenima u administraciji i javnim ustanovama plata isplaćivana na vrijeme...

Na to je najviše uticala intenzivirana naplata poreza na nepokretnosti, za šta je bio zadužen Sekretarijat za privredu i finansije.

Bonus video: