Bogdanović: Gradska vlast radila u interesu građana

Dodijeljene nagrade "Trinaesti novembar" dobitnicima – akademiku Đorđiju Borozanu, publicisti i književniku Borislavu Cimeši i Udruženju penzionera Cetinja
99 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2016. 16:23h

Uprava Cetinja je, u proteklih pet godina, zahvaljujući intenzivnoj međunarodnoj saradnji, obezbijedila 18 miliona eura za projekte, kazao je gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Bogdanović, ocjenjujući da je gradska vlast bila uspješna i da je radila u interesu svih građana.

U Vladinom domu danas je, povodom 13. novembra – Dana Prijestonice Cetinje, održana Svečana sjednica Skupštine Prijestonice Cetinje.

Bogdanović je kazao da je gradska uprava i u proteklih 365 dana bila posvećena poslu, pri čemu je podsjetio na najbitnije projekte koji su bili dio prethodnih 12 mjeseci.

"Pomenuću projekat pet miliona eura vrijednog turističkog kompleksa „Krstac“ na Njegušima. Bili smo proteklih dana gore i uvjerili se da smo našli pravog partnera , koji i ovih dana neumorno radi na, po mnogo čemu, unikatnom sadržaju u čitavoj državi“, rekao je Bogdanović.

On je pomenuo i rekonstrukciju „Košute“, nastavak realizacije jedne, kako je rekao, sjajne zamisli vrijedne 15 miliona eura u mjestu Građani, adaptaciju Cetinjske pećine.

"Nastavili smo i sa rješavanjem decenijama zapuštenih infrastrukturnih tačaka. Na red je tako došla gradska kanalizaciona mreža – projekat vrijedan četiri miliona, koji smo završili uz snažnu podršku Evropske unije. Zahvaljujući tome, kanalizacionu mrežu doveli smo i do domaćinstava na samom rubu gradskog područja“, naveo je Bogdanović.

Njega, kako je poručio, posebno raduje što su nastavili i sa rješavanjem stambenog pitanja Cetinjana.

"Ulagali smo u obrazovanje, mlade, kulturu i u sport. Nedavno smo, u saradnji sa Republikom Turskom, obezbijedili 4,2 miliona eura za gradnju Fakulteta dramskih umjetnosti u Univerzitetskom kompleksu, gdje je ove godine podignut i objekat Likovne akademije“, rekao je Bogdanović.

U pogledu ruralnog razvoja, saopštio je on, radili su na seoskim vodovodima i putevima, kao ključnim temeljima za bolji život na selu.

"Neću izostaviti ni naše poslovanje. A ono je ovog puta rezultiralo brojnim pozitivnim indikatorima. Ipak, u tom segmentu, posebno ću izdvojiti realizaciju sanacionog plana, koji već doprinosi našim finansijama, kao i samu racionalizaciju koja je sprovedena na dobrovoljnoj osnovi, čime smo i samu gradsku upravu – shodno strukturi i broju zaposlenih – dodatno primakli onome što vidimo kao savremeni evropski standard“, dodao je Bogdanović.

On je saopštio i da je radom gradskih preduzeća u prethodnh 12 mjeseci više nego zadovoljan.

"Naša gradska uprava je u proteklih pet godina, zahvaljujući intenzivnoj međunarodnoj saradnji, kroz donacije i fondove različitih država i organizacija obezbijedila tačno 18 miliona eura za projekte koji su već realizovani, ili nas očekuju u narednim mjesecima. I to govori da ova gradska vlast jeste bila uspješna i da je radila u interesu svih građana“, kazao je Bogdanović.

On je najavio i što predstoji kada je u pitanju rad gradske uprave.

"Uskoro počinjemo radove na još jednom ulazu u grad iz pravca magistralnog puta Cetinje – Budva, gdje ćemo u potpunosti rekonstruisati sadašnju Belvedersku ulicu. Radovi će biti vrijedni milion eura. Tokom naredne godine, isto ćemo uraditi i u Mojkovačkoj ulici, na potezu od novog komercijalnog centra, pa sve do Bajica“, kazao je on.

Bogdanović je rekao i da slijedi raspisivanje tendera za gradnju novog fudbalskog stadiona, da je završen prvi tenderski postupak za gradnju žičare Kotor – Lovćen – Cetinje, ali i da naredne godine stavljaju tačku na problem ponora u Donjem polju.

On je poručio i da će nastaviti sa stalnim ulaganjem u turizam i u ruralni razvoj.

"Iskustvo govori da su dvije navedene oblasti od suštinskog značaja za veliki dio naših sugrađana, koji u njima pronalaze izvore egzistencije. Ta činjenica obavezuje nas da razvijamo nove ideje i projekte. Jedan takav već je pred nama – uskoro slijedi gradnja trga i pijace na Njegušima, kao nastavak investicija koje trenutno imamo u tom mjestu“, zaključio je Bogdanović.

Predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje, Jovan Martinović, naglasio je kako je 13. novembar poseban datum, jer je Cetinje od svog osnivanja bilo „centar crnogorske države, kameni prijesto crnogorske slobode, kulture i misli“.

"Funkcionisanje i saradnja svih političkih subjekata i odborničkih klubova u gradskom parlamentu bilo je primjer političke korektnosti i parlamentarizma. No, to je i naša obaveza – jer upravo ovdje jesu i korjeni crnogorskog parlamentarizma“, kazao je on.

Ove godine su dodijeljene i nagrade "Trinaesti novembar" dobitnicima – akademiku Đorđiju Borozanu, publicisti i književniku Borislavu Cimeši i Udruženju penzionera Cetinja.

Gradonačelnik Bogdanović dodijelio je tradicionalne nagrade gradske uprave najboljim studentima sa tri cetinjske akademije.

Najbolja studentkinja Muzičke akademije je Eden Sekulović, ispred Fakulteta dramskih umjetnosti nagrada je pripala Vanji Jovićević, dok je najbolji student Fakulteta likovnih umjetnosti Marko Ivanović.

Galerija

Bonus video: