Ribarstvo gore od vladavine prava

Za opis trenutnog stanja u Izvještaju korišteni su termini “u ranoj fazi, određeni nivo pripremljenosti, umjereno pripremljena, dobar nivo pripremljenosti i napredan nivo pripremljenosti. Napredak prošloj godini se ocjenjivao sa "nazadovanje, nema napretka, određeni napredak, dobar i veoma dobar napredak”
9 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Filip Roganović
Ivica Stanković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.11.2016. 20:26h

Evropska komisija ocijenila je u godišnjem Izvještaju da je Crna Gora u većini poglavlja ostvarila ograničen napredak u prošloj godini.

Za opis trenutnog stanja u Izvještaju korišteni su termini “u ranoj fazi, određeni nivo pripremljenosti, umjereno pripremljena, dobar nivo pripremljenosti i napredan nivo pripremljenosti. Napredak prošloj godini se ocjenjivao sa "nazadovanje, nema napretka, određeni napredak, dobar i veoma dobar napredak”.

Najslabije ocjene Crna Gora je dobila u poglavljima 13. Ribarstvo i 17. Monetarna politika. Za ribarstvo se navodi da pripreme ostaju u ranoj fazi, a da napretka nije bilo, posebno u zakonodavnom okviru. Pripremljenost Crne Gore u poglavlju 17, monetarna politika, ocijenjena je kao umjerena, a nije bilo značajnog napretka u izvještajnom periodu, te se preporučuje da Crna Gora sprovede akcioni plan za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU. Pripremljenost Crne Gore da u ključnim poglavljima u pregovorima, 23. Pravosuđe i temeljna prava i 24. Pravda sloboda i bezbjednost sprovede tekovine EU, ocijenjena je kao umjerena, a postignut je određeni napredak u toku izvještajnog perioda.

Glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović ipak tvrdi je riječ o do sada najboljem izvještaju EK i da je istaknut napredak u poglavlju 23. Za poglavlje 23 EK preporučuje jačanje kapaciteta za finansijske istrage, rezultate u zapljeni imovine stečene kriminalom i jačanje nezavisnosti, odgovornosti i sveukupne efikasnosti sudskog sistema. Za poglavlje 24 navodi se da je načinjen napredak korz sprovođenje akcionog plana, ali da rezultati ostaju ograničeno, posebno u borbi protiv pranja novca, trafilinga i šverca cigareta. Crna Gora je najbolje ocijenjena u poglavlju 30. Spoljnja politika, gdje se navodi da su postignuti dobar nivo pripremljenosti i dobar napredak. Premijer Milo Đukanović juče je naveo da visoke adrese u Briselu ocjenjuju kao napredak ono što je urađeno u Crnoj Gori. Iz MANS-a je juče ocijenjeno da trenutni rezultati Tužilaštva nijesu dovoljni za ocjenu da postoji definitivan pomak u odnosu na prethodni period i jasan dokaz političke volje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

“To potvrđuje i ovaj Izvještaj Komisije u kome su izostale direktne pohvale na rad tužilaštva, i pored “procesuiranja” budvanske grupe koje u tužilaštvu u kontinuitetu predstavljaju kao opipljivi rezultat svog rada”, ocijenio je Dejan Milovac.

Umjeren napredak se ne može smatrati uspjehom

Ako se odstrane politički i diplomatski korektne i ohrabrujuće ocjene EK, uočljivo je da izvještaj obiluje konkretnim i objektivnim zamjerkama koje ukazuju na usporenost reformi u brojnim oblastima, ocijenila je koordinatorka za EU integracije u CGO-u Ana Nenezić.

Ona je za “Vijesti” rekla da se ocjena da je u ovoj oblasti vladavine prava protekle godine ostvaren umjeren napredak ne može smatrati uspjehom, Dodala je da je ključna poruka EK nema daljeg napretka ka EU ukoliko se ne ostvare mjerljivi rezultati u oblasti vladavine prava. “Istakla bih da je EK osebno ukazala na neophodnost uređenja pravnog okvira za finansiranje medija iz javnih fondova”, kazala je Nenezić.

Bonus video: