Rakčević o "državnom udaru": Sumnjamo da se radi o Đukanovićevoj manipulaciji

"Rakčević je dodao i da očekuje od tužilaštva pokretanje istraga o zloupotreba u okviru izbornog procesa i o kupovine glasova"
26 komentar(a)
Žarko Rakčević, Aivo Orav, Foto: URA
Žarko Rakčević, Aivo Orav, Foto: URA
Ažurirano: 11.11.2016. 12:14h

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Žarko Rakčević sastao se danas sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorom Aivom Oravom, koji mu je uručio Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u procesu evropskih integracija za 2016. godinu.

U saopštenju se navodi da je Rakčević u razgovoru sa Oravom istakao viđenje da nedavno održani izbori, 16. oktobra, nijesu bili ni fer, ni slobodni. Istakao je i da će narednih dana građanska opozicija u Crnoj Gori ponuditi faktografiju dokaza o izbornim neregularnostima i zloupotrebama od strane Demokratske partije socijalista.

"Rakčević je dodao i da očekuje od tužilaštva pokretanje istraga o zloupotreba u okviru izbornog procesa i o kupovine glasova. Rakčević je u razgovoru sa Oravom naglasio i da u atmosferi vanrednog stanja i straha koju je stvorila Demokratska partija socijalista u toku izbornog procesa nije moglo biti slobodnog izjašnjavanja građana. On je dodao i da zbog atmosfere državnog udara, kupovina glasova, pritisci i ostale zloupotrebe od strane DPS-a nijesu još u fokusu istražnih organa, napominjući da će URA insistirati da one budu rasvijetljene i procesuirane. To ne može biti problem imajući u vidu da postoje i video snimci koji ih razotkrivaju neke od krivičnih djela nedozvoljenog uticaja na birače", navodi se u saopštenju.

"Poučeni iskustvima DPS-a u konstruisanju tobožnjih prijetnji po državu (napad na Dubrovnik, akcija „Lim“, „Orlov let“...) u prethodnih četvrt vijeka njihove vladavine, oprezni smo sa događajima od 16. oktobra. Imamo opravdano uporište da sumnjamo da se radi o još jednoj manipulaciji g. Đukanovića", rekao je Rakčević šefu Delegacije EU.

Rakčević se tokom razgovora osvrnuo i na ekonomsko stanje u zemlji. "Istakao je da je URA veoma zabrinuta stanjem javnih finansija u Crnoj Gori i da je Vlada g. Đukanovića vukla loše poteze, posebno oko izgradnje autoputa, jer taj projekat ne garantuje multiplikativne efekte. Rakčević je dodao i da će veliki problem biti vraćati javni dug, zbog uništene realne ekonomije Crne Gore".

On je ambasadoru Oravu poručio da URA želi najbliže odnose sa Evropskom unijom i da je vizija građanskog pokreta URA - mirne promjene u Crnoj Gori, kao i Crna Gora na zapadu.

Bonus video: