Đukanović: Brisel vrednuje kao napredak ono što je urađeno

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o Izvještaju Evropske komisije (EK) za Crnu Goru za 2016. godinu
78 pregleda 12 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.11.2016. 17:59h

Visoke adrese u Briselu ocjenjuju kao napredak ono što je urađeno u Crnoj Gori, saopštio je premijer Milo Đukanović i poručio da je država ušla u fazu u kojoj je više nije moguće tretirati zajedno sa ostalim državama u pristupnom procesu. Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o Izvještaju Evropske komisije (EK) za Crnu Goru za 2016. godinu. Đukanović je, kako je saopšteno iz Vlade, ocijenio dobrom činjenicu da je uzet zalet u realizaciji ciljeva naše evropske agende, “kao i da se sa visokih adresa u Briselu ono što je kod nas urađeno vrednuje kao napredak”. “Uz otvorena 24 poglavlja i perspektivu da još neka budu otvorena u razdoblju u kojem Slovačka predsjedava Unijom, premijer je ocijenio da je Crna Gora ušla u fazu u kojoj je više nije moguće tretirati zajedno sa ostalim državama u pristupnom procesu, dodavši da je sličan put naša zemlja prošla i u procesu evroatlantskih integracija, dok se nije izdvojila kao vodeća”, kaže se u saopštenju.

Đukanović očekuje da izazovi koji su prepoznati u Izvještaju budu što je prije moguće pretočeni u radne vodiče

Đukanović očekuje da izazovi koji su prepoznati u Izvještaju budu što je prije moguće pretočeni u radne vodiče za dalje postupanje sa ciljem kvalitetnog nastavka napretka Crne Gore u procesu evropskih integracija. Glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović rekao je, predstavljajući Izvještaj, da je “uprkos negativnom tumačenju u pojedinim domaćim medijima, riječ o, sa jedne strane do sada najboljem izvještaju EK za Crnu Goru, a sa druge o dokumentu koji pokazuje da je Crna Gora zadržala vodeću ulogu i napredovanje u odnosu na sve ostale države koje su u procesu pristupa Evropskoj uniji (EU)”. Pejović je, kako je saopšteno iz Vlade, kazao da to ne samo da pokazuje poređenje Izvještaja za Crnu Goru i izvještaja za ostale države, već i da je to ocjena ambasadora država članica EU sa kojima se sastao prije sjednice Vlade. “Iako se izvještaji više ne nazivaju izvještajima o napretku, već samo izvještajima, saglasni smo bili da je u slučaju Crne Gore riječ o napretku”, rekao je Pejović. Kako se dodaje, posebno je istaknut napredak u Poglavlju 23 – Pravosuđe i osnovna prava, uz ocjenu da se trud isplatio premda ima još izazova. Ministar Boris Marić je na današnjoj sjednici upoznao Vladu sa aktivnostima službi Ministarstva rada i socijalnog staranja u poplavljenim područjima u opštinama Berane, Petnjica, Plav, Gusinje i Rožaje. “Marić je istakao da je Ministarstvo izdvojilo 25.900 EUR za jednokratnu pomoć ugroženim porodicama na ovim područjima”, saopšteno je nakon sjednice Vlade. Ministar zdravlja Budimir Šegrt je, kako je saopšteno, informisao o preduzetim mjerama Ministarstva u pogledu prevencije zaraznih bolesti u poplavljenim područjima.

“Predsjednik Vlade je sugerisao da nadležna ministarstva nastave sa praćenjem situacije i ažurno intervenišu”, kaže se u saopštenju. Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim izvršiteljima, a cilj dokumenta je, kako je saopšteno, da otkloni probleme nastale u dosadašnjem radu javnih izvršitelja, koji se, prije svega, odnose na jačanje uslova za imenovanje javnih izvršitelja i sistema njihove odgovornosti, kao i ravnomjerne radne opterećenosti. „U skladu sa tim, predloženim rješenjima se uvodi ravnomjerna raspodjela predmeta u kojima se kao izvršni povjerilac pojavljuju državni organi, organi državne uprave i lokalne samouprave, drugi subjekti koji vrše javna ovlašćenja, kao i privredna društva u kojima je država većinski vlasnik kapitala“, kaže se u saopštenju. U cilju jačanja odgovornosti javnih izvršitelja, kako se dodaje, poboljšane su odredbe koje se odnose na disciplinske povrede i disciplinski postupak. Utvrđen je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbjeđenju. „Uzimajući u obzir sugestije sudova, javnih izvršitelja i drugih subjekata na postojeći Zakon, ocijenjeno je neophodnim da se otklone uočeni nedostaci i dileme. Predloženim izmjenama poboljšana su postojeća rješenja, kroz preciziranje normi koje se odnose na protivizvršenje i revidirane odredbe u kojima sud, odnosno javni izvršitelj, postupa donoseći rješenje umjesto zaključka”, navode iz Vlade. Pored toga, dodaje se u saopštenju, uvedena su i nova rješenja na koja je ukazala sudska praksa, čime će i sam postupak izvršenja biti brži, kvalitetniji i efikasniji. Kako je saopšteno, Vlada je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nedozvoljenom oglašavanju uputila komisijama na dodatno razmatranje, kako bi se otklonile određene nejasnoće koje su uočene tokom diskusije. “Vlada je usvojila Informaciju o statusu projekta HE na Morači. Konstatovano je da je kineska kompanija NORINCO dostavila tehničku ponudu za HE Morača koju je Komisija za ocjenu ponuda potencijalnih investitora, sastavljena od predstavnika svih resornih institucija, usvojila kao konačnu”, navodi se u saopštenju. Kompanija NORINCO je Ministarstvu ekonomije takođe dostavila i komercijalnu ponudu, koja će naknadno biti ocijenjena od posebne Komisije za pregovaranje sa investitorima o finansijsko komercijalnim uslovima ponuda, za čije formiranje su zaduženi ministri ekonomije i finansija. Ministar Goran Danilović, dodaje se, izdvojio je mišljenje povodom te tačke dnevnog reda.

Bonus video: