Rakčević: Đukanović je često stvarao atmosferu straha i ugroženosti

"Obmanuo je javnost 1991. godine kada je u DPS velikosrpskoj euforiji izjavio da 30.000 ustaša sprema napad na Crnu Goru, pa smo preventivno napadajući Dubrovnik, ubijajući i rušeći ispisali tamnu stranu istorije", rekao je Rakčević
183 pregleda 89 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Koalicija Ključ
Žarko Rakčević, Foto: Koalicija Ključ
Ažurirano: 10.11.2016. 15:37h

Predsjednik GP URA Žarko Rakčević kazao je da je sinoćnje gostovanje na televiziji Pink potvrdilo četvrt vijeka nedoslednosti lidera DPS-a Mila Đukanovića.

"Sinoćnje gostovanje na ružičastoj DPS Pink M televiziji potvrdilo je četvrt vijeka nedosljednosti odlazećeg premijera Đukanovića. Đukanović tvrdi da je tek na dan glasanja 16.10.2016. "iz medija (Pink M) saznao za hapšenje 20 terorista koji su trebali da napadnu institucije, pucaju na narod i uhapse ili ubiju premijera. Javnosti je predočeno da se od septembra prate teroristi, da su crnogorski organi bezbjednosti i specijalni tužilac par dana prije održavanja izbora došli do saznanja o teroristima koji planiraju nasilnu promjenu vlasti sa 500 ljudi koji treba da se ubace naoružani, zauzmu Parlament i preuzmu vlast, pucaju na narod, žrtvuju nekoliko desetina građana, ubiju Premijera i oduzmu suverenost Crnoj Gori. Uz veliki broj nelogičnosti u iskazima krajnje neobično je da o ovoj dugo planiranoj i praćenoj akciji i monstruoznom naumu ovakvih dimenzija i posljedica predsjednik Vlade, ministar unutrašnjih poslova i ministarka odbrane saznaju tek na dan izbora", rekao je Rakčević.

On je dodao da građanski pokret URA smatra da ozbiljnost iznijetih ocjena i posljedice nameću potrebu činjenično utemeljenog i hitnog postupanja i sudskog procesuiranja svih organizatora, naručioca i izvršitelja koji su učestvovali u pripremi ovog scenarija. "Domaća i međunarodna javnost traži činjenice i sudski epilog."

Rakčević je rekao da iskustva i analogije Đukanovićevih četvrt vijeka vladavine, uz pomoć forsiranih podjela, neprijatelja, terorista i izdajnika nameću krajni oprez pri ocjenjivanju i ovog poslednjeg u nizu udara."Zarad očuvanje apsolutne vlasti Đukanović je često stvarao atmosferu straha i ugroženosti, falsifikovao stvarnost i činjenice i povlačio po Crnu Goru i demokratiju pogubne poteze"

"Obmanuo je javnost 1991. godine kada je u DPS velikosrpskoj euforiji izjavio da 30.000 ustaša sprema napad na Crnu Goru, pa smo preventivno napadajući Dubrovnik, ubijajući i rušeći ispisali tamnu stranu istorije. Uz zakašnjelo otužno izvinjenje, Đukanović se deceniju kasnije pravdao da nije imao objektivne informacije. Đukanović je bio predsjednik Vlade kada su stotinu potencijalno opasnih izbjeglica od rata, dominantno Muslimana-Bošnjaka deportovani nazad, suštinski u smrt. Nedostatak informacija i odgovornosti? Nema odgovornosti za zločin, a država Crna Gora plaća oštetu porodicama pobijenih. U januaru 1994. Đukanovićev MUP-SDB u saradnji sa SDB Srbije (slučajna koincidencija?) je uhapsio osmoricu terorista, ekstremista iz redova muslimanske nacionalnosti SDA koji su pripremali nasilje i upotrebu oružane sile. Poluslijepi Ibrahim Čikić je u tom scenariju prepoznat kao snajperista. Poslije najstrašnije torture i dvoipogodišnjeg robijanja Momir Bulatović ih je abolirao. Akcija "Lim" je dobila epilog - Crna Gora je isplatila obeštećenje za dane koje su "teroristi" bili u zatvoru. Onda je uoči predsjedničkih izbora 1997. godine u Podgorici "otkrivena" 11-očlana kriminalna grupa iz Srbije predvođena Vladimirom Kovačevićem Rambom, koja je trebala da pomaže Momiru Bulatoviću "uz upotrebu oružja". Oružje je trebalo, kako je tada predstavljeno, da im stigne iz Nikšića. Svi su 2002. oslobođeni krivice. Samo dan pred parlamentarne izbore 9. septembra 2006. u Malesiji Đukanovićeva policija je uhapsila 13 od 17 Albanaca "terorista" koji su planirali da ugroze ustavni poredak i bezbjednost Crne Gore. Uhapšeni su navodili da su tučeni, zlostavljani radi iznuđivanja dokaza u akciji "Orlov let". Oni koji su se pravovremeno žalili Sudu u Strazburu dobili su spor i država Crna Gora je morala da plati obeštećenje. U toj izbornoj jedinici ste u atmosferi straha osvojili presudni mandat za apsolutnu većinu. Dakle, g. Đukanoviću, jasno je da ste tokom proteklih četvrt vijeka, bez obzira koju god državu i ideologiju branili, braneći apsolutnu nekontrolisanu vlast iz rukava po potrebi vadili ustaše i teroriste, i muslimanske i albanske. Bez obzira na plaćene propagandiste i falsifikatore sud vremena je rekao svoje o tim manipulacijama i scenarijima. Vrijeme je pokazalo ko se zarad par mandata poigravao sa crnogorskim nacionalnim interesima i demokratskim normama. Srećan sam što sam u ovim sramnim slučajevima javnim suprostavljanjem vašim činjenjima bio od vas i vaših medija prepoznat kao izdajnik", rekao je Rakčević.

Rakčević je rekao da su tokom čitave kampanje, a na sam dan izbora, koalicija Ključ i on lično pozivali na mirne promjene, da "građani ne nasijedaju na provokacije i da ostanu u svojim domovima".

"Sačekajmo da vidimo sudski epilog za ove "srpsko-ruske teroriste". G. Đukanoviću, manipulišete i govorite neistine i oko pitanja NATO. Žarko Rakčević i URA su bili i ostali za Crnu Goru u društvu NATO država. Od dva legitimna načina izjašnjavanja tim povodom prednost dajemo referendumu. Što se tiče podmetačina o nekakvom ruskom diktatu i kontaktima, oni nikada nijesu postojali. Ono što postoji je, kako vi kažete, crnogorska nepouzdanost - ali DPS-a. Postoji vaša partnerska saradnja i potpisani sporazum sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom iz 2011.godine, koju sinoć optužujete da želi slom evropskog sistema vrijednosti. Postoji vaša po Crnu Goru i budžet pogubna saradnja sa ruskim oligarsima tipa Deripaske. Postoji i video zapis sa izjavom predsjednika Vujanovića koji 2013. godine u završnom duelu uoči predsjedničkih izbora sapoštava stav DPS-a: "Saglasili smo se da referendum treba da odluči o sudbini prema NATO"zaključio je Rakčević.

Bonus video: