EK upozorila: Korupcija i dalje problem, još nema presuda za pranje novca

U izvještaju se navodi da ne napredak ograničen u rješavanju slučajeva napada na novinare, RTCG pod političkim uticajem
122 pregleda 0 komentar(a)
Aivo ORav Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Aivo ORav Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.11.2016. 07:11h

U posljednjih godinu dana nije bilo napretka u oblasti slobode izražavanja, dok je u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije bilo određenog napretka, ali su i dalje potrebni bolji rezultati u tim oblastima, poručeno je u Izvještaju o napretku Crne Gore.

U Izvještaju Evropske komisije (EK) opet se, kao i ranijih godina podvlači da su korupcija i organizovani kriminal ključne prepreke na putu Crne Gore ka EU. EK je ocijenila da je u oblasti vladavine prava Crna Gora umjereno spremna da primijeni pravnu tekovinu i evropske standarde, kao i da je postignut određeni napredak. Napominje se da je bilo malo napretka u ispunjavanju prošlogodišnjih preporuka koje se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala.

Dodaje se da je bilo određenog napretka, da je postignut određeni nivo spremnosti za borbu protiv organizovnaog kriminala.

"Napredak je značajan u jačanju zakonskog, regulatornog i institucinonalnog okvira", navodi se u Izvještaju koji je šef Delegacije EU Aivo Orav uručio premijeru Milu Đukanoviću. Ipak, navodi se da su rezultati u oblastima sprečavanja pranja novca i trafikinga ostali ograničeni. "Potrebno je konsolidovati rezultate u oduzimanju imovine stečene kriminalom, koji ostaju veoma loši. Potrebno je ostvariti rezultate u istragama, gonjenju i presudama, oduzimanju imovine stečene kriminalom, sa snažnim fokusom na one zločine gdje još uvijek nedostaju rezultati, kao što su pranje novca i trafiking", navodi se u Izvještaju.

Kada je u pitanju borba protiv korupcije, ponovljena je ista ocjena iz prošlogodišnjeg izvještaja, da je postignut određeni nivo spremnosti, ali da "uprkos određenom napretku, korupcija i dalje preovlađuje u mnogim oblastima i nastavlja da bude ozbiljan problem". Dodaje se da je u ispunjavanju preporuka od prošle godine postignut dobar napredak jer je sa radom počela Agencija za sprečavanje korupcije, a određeni napredak postoji i u suzbijanju korupcije, pa i one na visokom nivou. "Ali rezultati u uspješnim istragama i presudama i prevenciji korupcije ostaju ograničeni", kaže se u Izvještaju EK.

Navodi se da je bilo određenih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou, odnosno gonjenja i presuda u tim slučajevima, navodeći kao primjer “presudu za korupciju bivšem gradonačelniku Budve.

“Specijalno tužilaštvo se takođe fokusiralo na rad na slučajevima visoke korupcije. Počelo je istrage u nekoliko slučajeva koja, između ostalih, uključuju bivše gradonačelnike, bivšeg predsjednika Srbije i Crne Gore i visokog zvaničnika DPS-a", navodi se u Izvještaju.

Dodaje se da su započete i finansijske istrage, ali da se ne koriste sistematski.

U oblasti slobode izražavanja, ocijenjeno je u Izvještaju, nije bilo napretka u odnosu na prošlu godinu. Ocijenjeno je i da je postignut određeni nivo spremnosti. "Napredak je ograničen u rješavanju slučajeva napada na novinare.

Potrebno je riješiti starije slučajeve nasilja nad medijima, uključujući ubistvo iz 2004, ponovo pogledati takve slučajeve i identifikovati ne samo počinioce, već i one koji su naručili napade", kaže se u Izvještaju. U dokumentu se navodi da u 2015. nije bilo sistematskog trenda napada na novinare, i podsjeća se da su za vrijeme protesta napadnute prostorije jednog privatnog medija i da je pojedinim novinarima bilo prijećeno.

EK je navela da urednička nezavisnost RTCG treba da bude prioritet i da je esencijalno osigurati i uredničku i finansijsku nezavisnost od političkog uticaja kako bi se osiguralo da su sve promjene u menadžmentu u skladu sa zakonom. Podsjeća se da pojedini mediji i dalje koriste prljavu kampanju protiv aktivista civilnog društva i političara. Ističe se da i dalje postoji zabrinutost kada je u pitanju transparentnost i nediskriminacija u državnom oglašavanju u medijima.

U Izvještaju se opet podsjeća da nije bilo političkog epiloga afere "Snimak". EK je ocijenila da su izbori sprovedeni u takmičarskoj atmosferi, na transparentniji način od ranijih. "Od nadležnih državnih organa očekuje se da brzo i transparentno istraže navodne proceduralne nepravilnosti, slučajeve hapšenja i privremeno zatvaranje dviju platformi za mobilnu komunikaciju", kaže se u Izvještaju Brisela i upućuju pohvale Crnoj Gori za odnose sa susjednim državama.

Han: Istražite hapšenja u skladu sa vladavinom prava

Komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han pozvao je da se slučaj navodnog terorističkog napada u Crnoj Gori rasvijetliti na transparentan način.

“To se sve mora razjasniti na transparentan način i u skladu sa zakonom, te da ako se utvrdi krivično djelo, slučaj treba da bude okončan sudskim procesom. Očekujem i to je sada dio, da tako kažem, procesa i priprema za buduće članstvo, da će biti u stanju da se nose sa takvim događajima, da ih prati vladavina prava po svim pitanjima i to na transparentan način, da obaviještavaju javnost i da daju konačnu procjenu i ako bude krivičnog slučaja to mora voditi do suđenja i daljih presuda ako je neophodno”, rekao je Han za Radio Slobodna Evropa.

On je rekao da je ovo još jedan primjer koji ukazuje da zemlja ima još puno posla pred sobom. “Ali sa druge strane moramo priznati jasnu posvećenost evroatlantskoj perspektivi ove zemlje i očigledno to nije nešto što svi dijele. Tako da to moramo nagraditi jer ta zemlja za razliku od ostalih uvijek usklađuje svoju vanjsku politiku sa nama”, kazao je Han.

U Luci Bar i dalje pakuju cigarete

U Izvještaju se ukazuje i na navode da kroz Luku Bar prolaze velike količine cigareta. "I dalje se navodi da velike količine cigareta prolaze kroz Luku Bar namijenjene trećim zemljama, uključujući i one destinacije koje se smatraju sumnjivima", piše u izvještaju.

Dodaje se i da se carinska administracija suočava sa problemima kontrole nezakonite trgovine cigaretama u slobodnoj zoni Luke Bar i da zbog toga treba ojačati i međunarodnu saradnju.

Bonus video: