Uehara: Izbori u CG sprovedeni na miran način

Ona je naglasila da će SAD i dalje podržavati Crnu Goru na putu evroatlantskih integracija. „Nastavićemo da pomažemo borbu protiv korupcije i razvoj vladavine prava“
27 komentar(a)
Margaret Uehara, Foto: Vlada Crne Gore
Margaret Uehara, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.11.2016. 11:52h

Osoblje američke Ambasade koje je posmatralo izbore u Crnoj Gori zabilježilo je da su sprovedeni na miran i propisan način, uz nekoliko slučajeva proceduralnih nepravilnosti, rekla je ambasadorka u Podgorici, Margaret Uehara.

„Pozdravljamo preliminarne nalaze ODIHR-a da su izbori 16. oktobra bili konkurentni i da su osnovne slobode poštovane“, rekla je Uehara agenciji MINA.

Ona je kazala da im je drago što su vidjeli da je toliko veliki broj birača ostvario svoje demokratsko pravo na miran način.

„Čekamo potvrdu formiranja nove vlade. Radujemo se nastavku našeg snažnog partnerstva s Crnom Gorom, bez obzira na to ko je na vlasti“, kazala je Uehara i navela da je uvjerena da će se bliska veza i dalje zasnivati na zajedničkim vrijednostima i ciljevima.

„Nadam se da će nova vlada nastaviti da rješava pitanja koja su najbitnija za građane Crne Gore, kao što je borba protiv korupcije, i da će nastaviti napredovanje na putu evroatlantskih integracija, unaprjeđenja stručnosti i transparentnosti i razvoja crnogorske ekonomije“, rekla je Uehara.

Komentarišući ocjene srpskog i crnogorskog premijera, Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića o evidentnom učešću inostranog faktora u izbornom procesu u Crnoj Gori, ona je kazala da su zabrinuti zbog izvještaja o učešću snaga sa strane na izborima bilo gdje u svijetu.

„Pratimo razvoj događaja u Crnoj Gori i pozivamo vlasti da se ovim pitanjem pozabave kroz uspostavljene demokratske institucije i u skladu s vladavinom prava“, rekla je Uehara.

Ona je, odgovarajući na pitanje kako procjenjuje dinamiku ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, kazala da je veoma zadovoljna napretkom.

„Trinaest zemalja je do sada ratifikovalo Pristupni protokol. Predsjednik Barak Obama je poslao Protokol Senatu SAD na ratifikaciju 28. juna i potkomitet Senata je već održao raspravu o tome. Nadamo se da će Senat razmotriti to pitanje što je prije moguće“, rekla je Uehara.

Ona je naglasila da će SAD i dalje podržavati Crnu Goru na putu evroatlantskih integracija. „Nastavićemo da pomažemo borbu protiv korupcije i razvoj vladavine prava“.

„Mislim da je takođe važno da nastavimo da podržavamo razvoj jakog civilnog društva i snažne, nezavisne, profesionalne i objektivne medije. Na kraju, nadam se da možemo da doprinesemo i ekonomskom razvoju Crne Gore, posebno kroz nastavak podrške i promociju ulaganja američkih kompanija“, rekla je Uehara.

Bonus video: