Nova čistka zaposlenih iz redova DPS i SDP

Njima su uručena rješenja u kojima stoji da novom sistematizacijom za njih nijesu predviđena radna mjesta. Ukoliko se situacija ne promijeni, u narednih šest mjeseci steći će se uslovi da budu proglašeni tehnološkim viškom
51 pregleda 21 komentar(a)
Ejup Nurković, Foto: Vijesti
Ejup Nurković, Foto: Vijesti
Ažurirano: 05.11.2016. 18:25h

U rožajskoj Opštini je ovih dana nastavljena čistka kadrova SDP-a i DPS-a. Nakon što je odmah poslije parlamentarih izbora kući poslato 16 radnika, ovih dana je istu sudbinu doživjelo još šestoro.

Njima su uručena rješenja u kojima stoji da novom sistematizacijom za njih nijesu predviđena radna mjesta. Ukoliko se situacija ne promijeni, u narednih šest mjeseci steći će se uslovi da budu proglašeni tehnološkim viškom.

Da je to najvjerovatniji scenario potvrdio je nedavno potpredsjednik Opštine Mirsad Azemović (Bošnjačka stranka), koji je kazao da se „otpuštanje dijela radnika realizuje u okviru Sanacionog programa koji je lokalna uprava lani potpisala sa Ministarstvom finansija“, a sve „kako ne bi došlo do finansijskog kolapsa“ u lokalnom budžetu.

Azemović je najavio da će biti otpušteno 80 radnika koje, kako tvrdi, neće biti sprovedeno po partijskoj pripadnosti.

Potpredsjednik Opštine je pojasnio da radna mjesta za otpuštene nijesu predviđena novom sistematizacijom koja je rađena uoči parlamentarnih izbora, ali nije obrazložio šta je falilo prethodnoj na kojoj se radilo oko pola godine, pošto je BS pobjedio na lokalnim izborima.

To je u dokumentu upućenom Vladi, odnosno jednom od ministarstava, objasnio prdsjednik Opštine Ejup Nurković. U dopisu, čiju kopiju „Vijesti“ posjeduju, Nurković priznaje da je nova vlast od starta radila pogrešno, što za posljedicu danas ima otpuštanja desetina radnika.

Ni Nurković ni Azemović nijesu pomenuli da je nova BS vlast za godinu zaposlila oko 300 svojih kadrova, što je i dovelo do preobimne administracije u lokalnoj upravi koja je decenijama važila za jednu od najstabilnijih u Crnoj Gori.

Bonus video: