Krivokapić: Izbori bez legitimiteta ne mogu donijeti stabilnost

On je, kako se navodi u saopštenju, podsjetio njemačkog ambasadora na ključnu ulogu SDP-a u smirivanju političkih tenzija prije godinu i formiranju prelazne vlade kroz Parlamentarni dijalog
207 pregleda 52 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Hans Ginter Matern, Foto: SDP
Ranko Krivokapić, Hans Ginter Matern, Foto: SDP
Ažurirano: 05.11.2016. 17:39h

Protekli izborni proces nema neophodni legitimitet, i ne može obezbijediti političku stabilnost, ocijenio je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić.

Krivokapić se danas sastao sa ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori, Hansom Ginterom Maternom, sa kojim je razgovarao o izbornom procesu i drugim aktuelnim političkim dešavanjima koja su uslijedila nakon parlamentarnih izbora.

Kako je saopšteno iz SDP-a, Krivokapić je informisao Materna o stavu te partije da ne prihvata rezultate parlamentarnih izbora kao realan odraz raspoloženja biračke javnosti.

“Na dan objave državnog udara i stvaranjem atmosfere straha i opšte uznemirenosti ne može biti uslova za slobodno izjašnjavanje građana”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, demokratske zemlje Evropske unije i NATO.a kojima Crna Gora teži, nemaju u svom demokratskom izbornom iskustvu takav slučaj, „i zato SDP, kao autentična evroatlantska politička snaga, smatra da ovaj izborni proces nema neophodni legitimitet“.

“Takav izborni proces ne može obezbijediti političku stabilnost i on je, posebno imajući u vidu mnoge primjere izbornih neregularnosti koji su već prikazani u aferi Snimak, korak u pravcu daljeg produbljivanja nepovjerenja u izborni proces“, naveo je Krivokapić.

On je, kako se navodi u saopštenju, podsjetio njemačkog ambasadora na ključnu ulogu SDP-a u smirivanju političkih tenzija prije godinu i formiranju prelazne vlade kroz Parlamentarni dijalog.

„Nažalost, taj pokušaj uspostavljanja političke stabilnosti i izbornog povjerenja, nije dao adekvatan rezultat, o čemu svjedoči ambijent tokom izborne kampanje i na sam izborni dan 16. oktobra“, rekao je Krivokapić.

On je poručio da će SDP, ipak, „kao što je presudno doprinio uspostavljanju političke stabilnosti i nakon predsjedničkih izbora i protesta opozicije, i u ovom delikatnom političkom trenutku doprinijeti i težiti epilogu kojim će biti zadovoljeni bazični demokratski standardi“.

Krivokapić je ocijenio da će skorom finalizacijom crnogorskog članstva u NATO biti stvoreni uslovi za jačanje demokratskih procesa.

„I punu dekriminalizaciju crnogorskog društva, u kojem neće biti nedodirljivih, i gdje će svi šefovi i članovi organizovanih kriminalnih grupa biti suočeni sa snagom pravne države“, dodao je Krivokapić.

Bonus video: