CDT: Partije za reklamiranje potrošile preko 1,8 miliona eura, najviše novca izdvojio DPS

"Reklame Demokratskog fronta (DF) dostigle su vrjednost od 385.210 eura, odnosno, vrijednost reklama DF-a čini 21 odsto od ukupnog broja zabilježenih reklama. Ova izborna lista svoje reklame plasirala je 1.489 puta, njene reklame čine 27 odsto od ukupnog broja", kazao je Koprivica
58 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Savo Prelević
Dragan Koprivica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.11.2016. 14:06h

Političke partije su u predizbornoj kampanji potrošile više od 1,8 miliona eura na reklamiranje na televizijama i u novinama, i taj iznos je veći od onog koji će dobiti od države po osnovu broja osvojenih mandata, pokazao je monitoring Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

"Naša je procjena da je ukupno potrošeno preko 1,8 milona eura. Reklame zabilježene u sadržaju štampanim medijima ostvarile su ukupnu vrijednost od 320.962 eura, a vrijednost reklama zabilježenih u sadržaju televizija je dostigla 1.502.772 eura", rekao je izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica na Javnom čatu.

Najviše novca za oglašavanje za izbore izdvojila je Demokratska partija socijalista (DPS) u iznosu od 854.118 eura, što je 48 odsto od ukupne vrijednosti reklama zabilježenih u sadržaju komercijalnih medija u predizbornoj kampnji.

"Reklame Demokratskog fronta (DF) dostigle su vrjednost od 385.210 eura, odnosno, vrijednost reklama DF-a čini 21 odsto od ukupnog broja zabilježenih reklama. Ova izborna lista svoje reklame plasirala je 1.489 puta, njene reklame čine 27 odsto od ukupnog broja", kazao je Koprivica.

Reklama Koalicija Ključ zabilježena je 444 puta.

"Socijaldemokratska partija plasirala je 225 reklama, koje su koštale 112.194 eura. Socijaldemokrate su svoju reklamu plasirale 211 puta i platile 93.660 eura. Vrijednost reklama Demokrata iznosi 71.925 eura, a zabilježene su 323 reklame", naveo je Koprivica.

Pozitvna Crna Gora je plasirala reklame u vrijednosti od 112.988 eura.

Kako je pojasnio, iznosi su izračunati prema zvaničnim cjenovnicima za politički marketing koji su mediji dostavili kompaniji Arhimed.

»Utvrđene su cijene reklama političkih subjekata koji su se oglašavali u ovom tipu medija. Prilikom računanja cijena reklama, uzeti su u obzir i zvanični popusti koje mediji predviđaju za veći broj reklama i slično«, kazao je Koprivica.

Ključni zaključak, dodao je on, da su partije za ovaj vid kampanje potrošile čak i više novca nego što će dobiti od države po osnovu broja osvojenih mandata.

»U sadržaju štampanih medija zabilježeno je 397 objavljivanja reklama političkih partija, dok je u sadržaju televizija zabilježeno 5.043 emitovanja reklama. U ovim iznosima nije uračunata RTCG koja ima zakonsku obavezu da besplatno objavljuje reklame partija«, kazao je Koprivica.

Kako je rekao, zajedno sa RTCG iznos reklamiranja na TV stanicama iznosi preko 2 miliona EUR.

»To je ekonomska cijena ovih reklama. Najveći broj reklama zabilježen je u sadržaju Televizije Atlas. Ova televizija je u posmatranom periodu emitovala 1.797 reklama, što je 36 odsto od ukupnog broja reklama emitovanih u sadržaju televizija. Na drugom mjestu po broju zabilježenih reklama je Televizija Vijesti sa 1.315 emitovanih reklama ili 26 odsto od ukupnog broja reklama«, naveo je Koprivica.

On je dodao da iako je u sadržaju Atlasa zabilježen najveći broj reklama, vrijednost reklama u saržaju ove televizije je najmanja 74.764 EUR, od čega se 32.664 EUR odnosi na vrijednost reklama emitovanih u toku emisije Živa istina u produkciji Antene M.

Razlog najmanjoj ukupnoj vrijednosti reklama u sadržaju ove televizije jesu najniže cijene reklamnog prostora.

Prva reklama zabilježena je 15. avgusta, Demokratske Crne Gore, a posljednja 14. oktobra Demokratskog fronta.

Bonus video: