DPS bi do mandata u Budvi preko Ustavnog suda

Gošović je u izjavi “Vijestima” podsjetio da je lider DPS-a Milo Đukanović nedavno u Budvi priznao izborni poraz. On je ocijenio da pokušaj da DPS “izigra volju građana ne birajući sredstva i pravnim zavrzlamama, pokazuje o kakvoj dosljednosti DPS-a je riječ”
66 pregleda 13 komentar(a)
Neven Gošović
Neven Gošović
Ažurirano: 04.11.2016. 07:20h

Demokratska partija socijalista (DPS) pokušaće preko Ustavnog suda da obezbijedi ponavljanje glasanja na pet biračkih mjesta za lokalne izbore u Budvi, kako bi obezbijedila mandat koji joj nedostaje da zadrži vlast, ocijenio je funkcioner Demokrata Neven Gošović.

On smatra da će DPS to pokušati da obezbijedi korišćenjem “pravnih zavrzlama”, a nakon što je predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Budimir Šaranović prije dva dana omogućio vladajućoj partiji pravni osnov da se žali Ustavnom sudu.

DIK je naime još 24. oktobra konstatovao da je DPS zakasnio sa žalbom, ali su oni iskoristili mogućnost koju im, kako objašnjava Gošović, daje Zakon o izboru odbornika i poslanika i uložili prigovor na to.

Odnosno na odluku Opštinske komisije Budva koja je sprovela stav DIK-a.

Najnovijim rješenjem, a po istom zahtjevu DPS-a za ponavljanje izbora, ta partija je dobila pravnu pouku DIK-a kojom stiče mogućnost žalbe Ustavnom sudu.

Gošović je u izjavi “Vijestima” podsjetio da je lider DPS-a Milo Đukanović nedavno u Budvi priznao izborni poraz. On je ocijenio da pokušaj da DPS “izigra volju građana ne birajući sredstva i pravnim zavrzlamama, pokazuje o kakvoj dosljednosti DPS-a je riječ”.

“Predsjednik DIK-a bi trebalo da zna da se, saglasno Zakonu o izboru odbornika i poslanika i Zakonu o Ustavnom sudu, žalba može podnijeti samo protiv rješenja DIK-a kojim je odbačen ili odbijen prigovor, što ovdje nije slučaj”, kaže Gošović. On navodi da bi donošenje odluke u Ustavbnom sudu, po žalbi DPS-a, značilo “ponavljanje izbora i pokušaj pritiska na birače kako bi se izigrala jasno ispoljena volju građana za promjenama, koju su pokazali 16. oktobra”.

Gošović je podsjetio da je praksa Ustavnog suda do sada bila da ne odlučuje po žalbama na odluke DIK-a ako one nijesu odbijajuće ili odbacujuće.

Od 33 odbornička mandata, DPS je u Budvi osvojio 12, a opozicija 17 mandata i ima većinu za formiranje vlasti.

Bonus video: