Predsjednik parlamenta iz SD-a ili DPS-a?

Vujanović će vjerovatno već u utorak početi sa konsultacijama o mandataru za sastav vlade, opozicija ne ide na razgovor
86 pregleda 46 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Boris Pejović
Milutin Simović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.11.2016. 06:47h

Predsjednik države Filip Vujanović počeće vjerovatno već u utorak konsultacije sa predstavnicima političkih partija, nakon ćega će predložiti mandatara za sastav nove vlade.

DPS je već kandidovao zamjenika predsjednika stranke Duška Markovića za to mjesto, dok opozicione partije ne priznaju rezultate izbora. Njihovi zvaničnici najvjerovatnije neće se ni odazvati pozivu Vujanovića, iako o tome još nije zvanično odlučeno, saopšteno je “Vijestima” iz više izvora.

Predsjednik države počinje konsultacije nakon konstituisanja Skupštine i verifikovanja mandata poslanicima, propisano je Ustavom. Mandatara, propisuje Ustav, predlaže najkasnije 30 dana od konstitutivne sjednice parlamenta.

Nakon što Vujanović da mandat za sastav vlade, vjerovatno Markoviću, predstoji drugi krug razgovora zamjenika šefa DPS-a sa budućim partnerima - manjinskim partijama i Socijaldemokratama.

Na sajtu Skupštine objavljeno je da je odlazeći predsjednik Darko Pajović zakazao konstitutivnu sjednicu za ponedjeljak 7. novembar. Tada bi, kako je najavljeno, trebalo da bude izabran njegov nasljednik i donijeta odluka o broju potpredsjedničkih mjesta.

U Ustavu piše da Skupština ima jednog ili više potpredsjednika, a u prethodnom sazivu ih je bilo troje. Prema informacijama “Vijesti”, DPS planira da drži kontrolu nad parlamentom, pa je Milutin Simović najozbijniji kandidat za to mjesto.

Iako se kalkulisalo da će to mjesto pripasti manjinama, oni ga nijesu tražili ali su takvu zainteresovanost iznijeli predstavnici Socijaldemokrata. U DPS-u nijesu mogli da kažu da li su spremni da to prepuste, navodeći da će se tek pregovarati.

Ustav predviđa da najmanje 10 poslanika predlaže šefa parlamenta, a takva mogućnost postoji i tokom sjednice. On se bira tajnim glasanjem.

Opozicija je odlučila da će bojkotovati konstitutivnu sjednicu Skupštine, a jedan od lidera DF-a Andrija Mandić smatra da bojkot treba da traje sve “dok se ne utvrde činjenice u vezi sa navodnim terorističkim akcijama na dan izbora”.

Bonus video: