Rakčević: Vanredno stanje dimna je zavjesa za probleme

Ukoliko ima čvrstih dokaza, partijama koje ruše ustavni poredak treba zabraniti rad
56 pregleda 28 komentar(a)
Žarko Rakčević, Neđeljko Rudović, Foto: Boris Pejović
Žarko Rakčević, Neđeljko Rudović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.10.2016. 07:08h

Pričati o slobodnom izjašnjavanju građana na izborima u uslovima aktiviranog scenarija vanrednog stanja, ubačenih i djelimično pohapšenih grupa terorista koji treba da otmu premijera Mila Đukanovića i pucaju u narod je neozbiljno, ocijenio je predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević.

Rakčević je juče pozvao da se što prije dostave čvrsti dokazi o planiranom napadu i utvrdi prije svega ko su nalogodavci i koje su to političke strukture povezane sa tim aktivnostima.

“Ako se ispostavi da su izrečene kvalifikacije tačne, tim političkim partijama koje ruše ustavni poredak treba zabraniti rad. U protivnom oni koji su uznemiravali javnost takvim nastupima i informacijama treba da snose odgovornost”, upozorio je on.

Prema njegovom mišljenju, kada se ubrzo razmakne dimna zavjesa, ukazaće se dimenzije realnih ekonomsko-socijalnih problema Crne Gore.

“Da bi se prikrili i zaboravili ogromni životni problemi, 44.000 nezaposlenih, uništena realna ekonomija, kriminalna rasprodaja državnih resursa, slom javnih finansija i eskalacija sukoba sveprisutnih kriminalnih i narko klanova stvorena je psihoza sudnjeg dana, vanrednog stanja i ugrožene države”, kazao je Rakčević.

Tvrdi da je na izborima 16. oktobra izgubila slobodna Crna Gora.

“Brojni su primjeri nesloboda, pritisaka, ucjena i kupovina. Tako da slučaj 'Ramada' i dnevnik - mapa puta DPS-a iz Gusinja dokumentuju tek dio uvodnih borbi”, naveo je on, dodavši da je ljudima iz dijaspore plaćano da dođu i glasaju, ali i mnogim ljudima u Crnoj Gori.

Demokratska javnost očekuje reakciju tužilaštva povodom ovih činjenja, kazao je Rakčević.

Lider URA tvrdi da je scenario za 16. oktobar napisan znatno ranije.

“Ovi izbori su bili i grdna mješavina geostrateških igara, sudara obavještajnih službi, sudara djelova organizovanih kriminalnih grupa, različitih ideoloških i vrijednosnih struktura, sudara nikad skupljih višemilionskih kampanja iz, zasada, nepoznatih izvora”, saopštio je.

Što se tiče izbornih rezultata njegove stranke i “Ključa”, Rakčević je kazao da je očekivao bolje.

“Zahvalan sam na podršci svakom od 42.000 građana, ali, bez obzira na uslove i okolnosti, nijesam zadovoljan ostvarenim rezultatima ni Koalicije 'Ključ' ni URA”, rekao je i dodao da se u partiji otvoreno razgovara o okolnostima izbora, rezultatima i pojedinačnoj odgovornosti.

Dodao je da su mediji i analitičari bliski DPS-u mjesecima širili laži o građanskoj opoziciji, posebno o URA i njenom rukovodstvu, da bi prikrili stvarno stanje u državi. “Idealan partner i saučesnik na tom poslu im je bio Demokratski front”, tvrdi Rakčević.

Prije 20 mjeseci se znalo da neće biti poslanik, ulazi Rudović

Predsjednik GP URA potvrdio je da neće biti poslanik u Skupštini Crne Gore.

“Još prije 20 mjeseci prilikom osnivanja Građanskog pokreta URA saopštio sam da neću biti poslanik i da u parlamentarnom djelovanju želim dati prednost mlađim kolegama i tu nema ništa novo,” kazao je Rakčević.

GP URA su pripala dva poslanička mjesta, pa će osim Dritana Abazovića stranku u Skupštini predstavljati Neđeljko Rudović.

Rakčević je kazao da će URA nastaviti svoju misiju borbe za drugačiju Crnu Goru.

Bonus video: