Han poštuje odluku Đukanovića da ne bude mandatar: Brzo formirati Vladu

Đukanović je zahvalio na čestitkama, uz ocjenu da je izborna utakmica bila veoma teška, ali da nakon te vrijedne pobjede Crna Gora definitivno ostaje na evropskom kolosijeku
95 pregleda 6 komentar(a)
Milo Đukanović, Johanes han, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Johanes han, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 28.10.2016. 18:08h

Komesar za evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han ponovio je čestitke premijeru Milu Đukanoviću na izbornoj pobjedi, i naglasio važnost koalicionih razgovora za brzo formiranje nove Vlade, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Đukanović i Han su večeras telefonski razgovorali.

"Han je izrazio poštovanje prema odluci Đukanovića da ne bude mandatar, ali i nadu da će nastaviti da sarađuju, i zatražio od njega da nastavi da podstiče Crnu Goru u procesu pristupanja EU. Posebno je istakao značaj dalje reforme u poglavljima 23. i 24, odnosno kredibilan bilans rezultata implementacije, što je od vitalnog značaja za dalji progres zemlje u pregovaračkom procesu, i za jačanje neophodne podrške zemalja članica EU. Han je izrazio puno uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da prati svoj strateški izbor, i da će napraviti dalje iskorake na evroatlantskom putu", navodi se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio na čestitkama, uz ocjenu da je izborna utakmica bila veoma teška, ali da nakon te vrijedne pobjede Crna Gora definitivno ostaje na evropskom kolosijeku.

"Time se otvara mogućnost da kao što je i navikla susjede i međunarodne partnere nastavi da igra pozitivnu ulogu u afirmaciji evropskih vrijednosti na Balkanu. Obrazložio je svoju odluku da ne bude ponovo mandatar, zahvalio na razumijevanju, i sa svoje strane izrazio spremnost za dalje kontakte. On je istakao da će i u novom kapacitetu pružiti maksimalnu podršku ostvarenju strateških ciljeva Crne Gore. Saglasio se sa mišljenjem komesara Hana o važnosti poglavlja 23. i 24. za pregovarački proces, uz uvjerenje da će i nova Vlada do kraja biti fokusirana na reforme i na jačanje vladavine prava", piše u saopštenju Vlade Crne Gore.

Bonus video: