Kotorski SNP traži garancije da Krivokapić kontroliše svoje

Predstavnici SNP-a tvrde da su sadašnji odbornici SDP-a, kao dio vlasti u Kotoru, podržavali gradonačelnika iz DPS-a
55 pregleda 8 komentar(a)
sporazum opozicije Kotor
sporazum opozicije Kotor
Ažurirano: 26.10.2016. 15:10h

Odbornici Socijalističke narodne partije (SNP) do sinoć nijesu stavili potpis ispod okvirnog dokumenta kojim bi se definisala načela za stvaranje nove lokalne vlasti u Kotoru, a koju bi činila dosadašnja opozicija.

Dokument u kojem se navodi da niko od potpisnika neće ulaziti u savez sa DPS-om, ranije su potpisali novoizabrani odbornici Demokrata, SDP-a, Demokratskog fronta i pokreta URA, dok potpise nijesu stavili odbornici SNP-a Branko Ivanović, Milorad Vukšić i Aleksandra Sindik. Funkcioneri SNP-a nijesu htjeli da stanu iza dogovora opozicije i pored sinoćnjeg neformalnog pokušaja da prihvate učešće u novoj vlasti u Kotoru.

U slučaju dogovora opozicija bi imala 17 od ukupno 33 odborničkih mjesta. Demokrate i DF imaju po pet, SNP i SDP po tri a URA jednog odbornika. Sagovornik “Vijesti” iz opozicije nije mogao da pojasni zbog čega predstavnici SNP-a nijesu potpisali ponuđeni dokument, iako je to učinili ostalih 14 odbornika.

Izvor "Vijesti" iz vrha SNP-a ranije je kazao da u toj partiji ne vjeruju da lider SDP-a Ranko Krivokapić kontroliše tri odbornika te partije u Kotoru “jer oni ni do danas nisu napustili lokalnu vlast”. Sagovornik "Vijesti" je kazao da se garancije očekuju i od predstavnika DF-a.

"Kada je pokrenuta inicijativa za izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku Aleksandru Stjepčeviću (DPS), odbornici SDP-a, među kojima su i ova današnja tri, to nisu podržali. Nekolicina odbornika DF-a tada je izašla iz sale da ne bi došli u sutuaciju da se izjašnjavaju o Stjepčeviću”, kazao je on navodeći da je SDP do “zadnjeg dana ostao u tehničkoj vlasti sa DPS-om u Kotoru. U SNP-u su, kako tvrdi, zamijerili i što se u dokumentu koji im je ponuđen piše da je za loše stanje Kotora odgovorna "dosadašnja vlast DPS-a" ali se ne navodi da su lokalnu vlast činili i LP, HGI i SDP.

Opozicija je nakon toga formulisala novi nacrt izjave u kome je potpuno izbačena preambula o lošem učinku dosadašnje DPS vlasti.

"Mi, dolje potpisani politički subjekti izjavljujemo da nećemo pregovarati sa DPS-om o eventualnom formiranju većine potrebne za formiranje nove vlasti u Opštini Kotor. Mi potpisnici ove izjave, saglasni smo da odmah počnemo sa međusobnim dogovorima u vezi sa formiranja nove vlasti u Opštini Kotor, zasnovanim na utvrđivanju zajedničkih programskih principa, delegiranjem najkvalitetnijih i najstručnijih kadrova u skladu sa demokratskim standardima i praksom".

Lideri koalicije Ključ, među kojima i šef SNP Srđan Milić, potpisali su prije izbora dogovor da neće ulaziti u bilo kakve koalicije sa DPS-om.

Bonus video: