Markovića je trebalo spriječiti

Marković je kazao da ga ne čudi to što je pripreman napad na Đukanovića, jer se „druži sa mafijašima“
103 pregleda 32 komentar(a)
Nikola Marković, Foto: Savo Prelević
Nikola Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.10.2016. 06:13h

Zbog komentara glavnog urednika lista “Dan” Nikole Markovića na Javnom servisu da razumije zašto je pripreman napad na šefa vlade i DPS-a Mila Đukanovića, iz vladajuće partije su juče zatražili reakciju Savjeta RTCG i Medijskog savjeta za samoregulaciju (MSS).

DPS traži da Savjet RTCG i MSS konstatuje da je Televizija Crne Gore prekršila odredbe Kodeksa novinara, u kojem piše da uvredljivi govor koji podrazumijeva bezrazložan lični napad na neku osobu ne može biti zaštićen pravom na slobodu izražavanja.

Marković je u emisiji “Replika”, koja je emitovana u ponedjeljak veče, kazao da ga ne čudi to što je pripreman napad na Đukanovića jer se on „druži sa mafijašima“.

Od Savjeta RTCG zahtijevaju i da konstatuje izostanak profesionale reakcije voditeljke emisije Nevenke Ćirović.

“Ako novinari i voditelji sumnjaju u neke saopštene stavove i činjenice, više je načina da to iznesu u javnost, ali svaki od načina podrazumijeva argumente. Relativizovanje, nipodaštavanje, ismijavanje, minimizovanje ili čak prećutkivanje terorističkih prijetnji, a u najnovijem slučaju i njihovo opravdavanje, ni u kojem slučaju ne može biti obrazac novinarskog profesionalizma”, saopšteno je iz DPS.

DPS se krajem septembra žalio Savjetu RTCG nakon što je Marko Milačić (Demokratski front) u emisiji “Debate” Zorana Lekovića uručio Marti Šćepanović lisice koje je, kako je kazao, namijenio za Đukanovića.

Savjet RTCG se potom izvinio Šćepanovićevoj zbog, kako je konstatovano, neprijatnosti koju je doživjela ali zaključio da voditelj “nije doprinio neprijatnoj situaciji”.

Bonus video: