Matern: Njemačka ratifuje Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u do kraja godine

Matern je, kako je saopšteno iz Vlade, iskazao zadovoljstvo zbog diplomatskog angažmana u Crnoj Gori, istakavši da dvije države karakterišu snažni bilateralni odnosi
3 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.10.2016. 15:38h

Njemačka Vlada usvojila je Nacrt zakona o potvrđivanju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, i njegova ratifikacija u parlamentu očekuje se do kraja godine, kazao je novoimenovani ambasador te države u Podgorici, Hans Ginter Matern.

On je danas u Podgorici razgovarao sa potpredsjednikom Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, Duškom Markovićem.

Iz Vlade je saopšteno da se Marković zahvalio njemačkoj Vladi i narodu na partnerskom odnosu i saradnji u ostvarivanju NATO i evropskih integracija, kao ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore.

Matern je, kako se navodi, iskazao zadovoljstvo zbog diplomatskog angažmana u Crnoj Gori, istakavši da dvije države karakterišu snažni bilateralni odnosi.

"On je saopštio da je njemačka Vlada usvojila Nacrt zakona o potvrđivanju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, i da se njegova ratifikacija u njemačkom Parlamentu očekuje do kraja ove godine", kaže se u saopštenju.

Marković je ocijenio da je jačanje vladavine prava ne samo zadatak na polju integracija, već je to uslov stabilnosti i ostvarivanja ljudskih prava i sloboda, kao i preduslov za ekonomski razvoj i bolji život građana Crne Gore.

Govoreći o aktuelnom političkom trenutku nakon održanih redovnih parlamentarnih izbora, Marković je ocijenio da je Crna Gora imala demokratske i slobodne izbore uz rekordno visoku izlaznost.

To, kako je kazao, jasno govori o povjerenju građana u izborni proces.

"To potvrđuju i pozitivni izvještaji posmatračkih misija OEBS-a, ODIR-a i Evropske Komisije", saopštio je Marković.

On je Materna informisao da će eventualne primjedbe na izborne procedure biti tretirane transparentno i u predviđenom roku od Državne izborne komisije, Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za sprječavanje korupcije.

Navodi se da je u vezi sa pokušajem terorističkog napada koji je bio planiran u Crnoj Gori, Marković saopštio da je u država u tom slučaju pokazala snagu, a njene institucije sposobnost da očuvaju stabilnost i sigurnost građana.

"Istraga nadležnih institucija koje intenzivno sarađuju na rasvjetljavanju ovog slučaja sa državnim organima Srbije, dovešće do podizanja optužnice i efikasnog krivično-pravnog epiloga pred pravosudnim organima naše zemlje", kazao je Marković.

Bonus video: