"SAOPŠTITI IZNOS BUDŽETA"

Koprivica: Partije da objave podatke o troškovima kampanje

„U situaciji kada je minula kampanja, po opštem mišljenju, jedna od najskupljih od uvođenja višestranačja, smatramo da je najmanje što partije mogu uraditi to da budu odgovorne i da građanima i zaitersovanoj javnosti saopšte makar približan iznos troškova koje su imale u kampanji“, zaključio je Koprivica
0 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Vlada Crne Gore
Dragan Koprivica, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 25.10.2016. 11:16h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je sve liste koje su učestovale na parlamentarnim izborima da saopšte iznose budžeta za predizbornu kampanju. 

Direktor te nevladine organizacije, Dragan Koprivica, kazao je da je od ključne važnosti da javnost nakon završene izborne kampanje bude informisana o tome koliko su pojedine liste potrošile novca.

„I da se na taj način poštuje jedan od osnovnih demokratskih principa - trasparentnost finansiranja partija, odnosno transparentnost troškova kampanje“, rekao je Koprivica agenciji MINA. 

U CDT-u su, kako je naveo, potpuno svjesni da mnoge partije još nijesu zaokružile izvore finansiranja, i da će dio kampanje biti finansiran od državnog novca, privatnih donacija ili kredita.

„Ali, deset dana nakon izbora svaka partija mora znati koliko je u kampanji potrošila novca“, smatra Koprivica. 

On je podsjetio da partije koje su izborile parlamentarni status na pripadajuća budžetska sredstva po osnovu osvojenih mandata mogu da računaju u roku od sedam dana od predaje izvještaja o finansiranju kampanje Agenciji za sprječavanje korupcije. 

Kako je naveo, krajnji rok za predaju tog izvještaja je 30 dana nakon dana održavanja izbora.

„Izvještaje Agenciji su obavezne da predaju i one liste koje nijesu ušle u parlament. Njima je iz budžeta uplaćeno po oko 22,7 hiljada eura koje treba da opravdaju građanima“, kazao je Koprivica. 

Prema njegovim riječima, svaki politički subjekat koji pledira da se zove demokratski mora poštovati demokratske principe funkcionisanja, i zato, kako je kazao, u CDT-u očekuju da će se partije odazvati njihovom pozivu. 

„U situaciji kada je minula kampanja, po opštem mišljenju, jedna od najskupljih od uvođenja višestranačja, smatramo da je najmanje što partije mogu uraditi to da budu odgovorne i da građanima i zaitersovanoj javnosti saopšte makar približan iznos troškova koje su imale u kampanji“, zaključio je Koprivica.

Preporučujemo za Vas