Demokratama finansije i gradonačelnik, DF-u urbanizam i SO

U platformi je, između ostalog, stavljanje van snage DUP-a “Budva centar“ i “Petrovac centar” jedan od prioriteta
233 pregleda 0 komentar(a)
Budva koalicija, Foto: Vuk Lajović
Budva koalicija, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.10.2016. 08:07h

Demokratska Crna Gora, koju u Budvi predvodi Dragan Krapović, ponudila je Demokratskom frontu, koaliciji "Budva mora“ koju čine URA, SDP, LP i koaliciji “Bura Budi Budvu“ Demosa i SNP-a platformu za formiranje nove demokratske vlasti u opštini Budva.

Četiri opozicione partije i koalicije, potpisale su i prije izbora sporazum da neće stvarati koalicije sa DPS-om, a odmah nakon izbora, proglasile pobjedu i najavile formiranje postizborne koalicije. Opozicija će imati ukupno 17 odbornika, Demokrate i DF po sedam, “Budva mora“ jednog, dok će Demos i SNP imati dva odbornika.

Prioritetni ciljevi i zadaci, kako se navodi u platformi biće vladavina prava i poštovanje principa zakonitosti.

“Vršenje lokalne vlasti koja će odgovarati interesima svih građana. Sređivanje stanja u urbanizmu na principima definisanim Evropskom poveljom o pravima građana u gradovima, davanjem prioriteta turizmu kao strateškoj privrednoj rani. Neselektivan pristup u naplati prihoda Opštine uz podsticanje mjere za smanjenivanjem porskih stopa i istovremeno povećanje efikasnosti naplate istih. Hitno preispitivanje svih ugovora koji imaju finansijske implikacije na budžet Opštine uz pokretanje odgovarajućih postupaka za zaštitu interesa Opštine. Afirmacija načela javnosti i trasparentnosti u radu lokalne samouprave“, navodi se između ostalog u platformi.

Jedan od ključnih prioriteta je da se sačuvaju budvanski resursi od degradacija i neplanske gradnje i da se valorizuju u skladu sa interesom građana Budve i Crne Gore Buljarica, Jaz, Luka Budva, ostrvo Sveti Nikola, Stari grad Budva, Kraljičina plaža, plaža “Perčin“.

“Favorizovanje subjekata koji rade tokom cijele godine. Prevazilažnje katastrofalne situacije u domenu putne infrastrukture i saobraćaja u Budvi. Stavljanje van snage DUP “Budva centar“ i “Petrovac centar“ i donošenje moratorijuma na stambenu izgradnju u okviru ova dva planska dokumenta uz hitno donošenje novih sanacionih planova. Donošenje novog prostorno- urbanističkog plana, investiranje i unapređenje komunalnog reda, borba protiv korupcije na lokalnom nivou, formiranje krovne institucije koja će objedinjavati sve institucije kulture u Budvi, izrada nove strategije kulturne politike grada, izrada strategije razvoja sporta uz depolitizaciju sportskih klubova...“, navedeno je između ostalog.

Kada je riječ o kadrovskoj politici, koalicioni partneri rukovodiće se principima kompetentnosti i nekompromitovanosti, uz posjedovanje moralnih kvaliteta i ugleda koji uživa kada u lokalnoj zajednici.

“Imajući u vidu ogromne probleme koje je prouzrokovala dosadašnja lokalna vlast u ovoj opštini, koalicioni partneri su saglasni da se svi nosioci loaklnih javnih funkcija razriješe dužnosti u skladu sa Zakonom i njihova mjesta postave vršioci dužnosti do sprovođenja redovne procedure izbora i imenovanja“, ističe se u Platformi.

Koalicioni partneri se takođe, kako se ističe, obavezuju da poštuju princip jedinstvenog glasanja u SO o svim pitanjima za koja je zakonom i Statutom predviđeno da se odlučuje većinom glasova svih odbornika.

Demokratama gradonačelnik, potpredsjednik koaliciji BBB

Na osnovu izbornih rezultata i kadrovskih potencijala, Demorate su u svojoj Platformi ponudili i kadrosvka rješenja.

Predsjednik Opštine Budva- Demokrate, predsjednik SO Budva - Demokratski front, dok će koalicija “Bura Budi Budvu“ – Demos, SNP i “Budva mora“ – URA, SDP, LP, dobiti mjesto potpredsjednika opštine. Sekretar SO Budva biće iz redova “Bura Budi Budvu“, a glavni administrator iz DF-a.

Mjesto direktora “Vodovoda i kanalizacije“, “Mediteranskog sportskog centra“ i “Parking servisa“ pripašće DF-u. Direktorsko mjesto u Komunalnom preduzeću, Turističkoj organizaciji Budve, Akademijii znanja, SRC “Budva“ , JU “Grad tetar“ pripada Demokratma. Koalicija “Budva mora“ dobiće dva direktorska mjesta u preduzeću “Pogrebne usluge“ i JU Biblioteka, dok će “Bura budi Budvu“ imenovati svoje kadrove na mjesto direktora, JU “Muzeji i galerije“, “Mediteran reklame“ i JU “Dnevni centar za djecu i omladinu ometenu u razvoju“.

Mjesta predsjednika UO “Vodovod i kanalizacija“ , “Mediteran reklame“ , Mediteranski sportski centar, “Parking servis“, JU “Grad teatar“, JU Biblioteka pripašće Demokratama. Kadrovima Demokratskog fronta pripašće mjesta predsjednika UO Komunalnog preduzeća, Turističke organizacije Budve, Akademije znanja, Sportsko-rekreativnog centra “Budva“, Pogrebne usluge, dok će koalciiji Budva mora pripasti mjesto predsjdnika UO JU Muzeji i galerije Budve

Urbanizam Demokratskom frontu, finansije Demokratama

Kada je riječ o opštinskoj administraciji, Demokratama će pripasti mjesto gradskog menadžera, načelnika Službe zašite i spasavanja, IT centra, Kancelarije za borbu protiv korupcije, Agencije za planiranje prostora, Sekretarijata za privredu i finansije i Sekretarijata za zaštitu imovine.

Demokratskom frontu pripada mjesto načelnika Službe zaštite imovine i lica, Službe za javne nabavke, Sekretarijata za urbanizam, Sekretarijata za investicije i Komunalna policija. Koalicija “Budva mora“ će dobiti Službu za naplatu komunalija i Sekretarijat za lokalnu samoupravu, a “Bura budi Budvu“ Službu za internu reviziju, Sekretarijat za gradsku infrastrukturu i Sekretarijat za društvene djelatnosti.

Bonus video: