Bečić: Ako su izbori bili fer, zašto DPS traži da se ponove u Budvi

Bečić je, kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, pitao sagovornike da li iskustvo OEBS-a poznaje još neku zemlju u kojoj se istovremeno održavaju parlamentarni izbori, sprovode pokušaji terorističkih napada i suspenduje pravo korišćenja društvenih mreža?
67 pregleda 117 komentar(a)
Roman Jakić, Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Roman Jakić, Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 22.10.2016. 12:47h

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić upitao je kako je moguće da Demokratska partija socijalista, koja tvrdi da su izbori bili fer i slobodni, traži ponavljanje glasanja na praktično svim biračkim mjestima u Budvi.

Bečić je danas razgovarao sa predstavnicima OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), šefom misije Romanom Jakićem, kao i političkom analitičarkom Zaronom Ismailovom.

"Umjesto da zaćute zbog poraza koji su pretrpjeli uprkos svim zloupotrebama i mahinacija koje su sprovodili i koje su išle do nivoa da svjedoka saradnika, bivšeg gradonačelnika, angažuju u realizaciji svojih prljavih nauma, DPS po ko zna koji put pokazuje svoje pravo lice. Ukoliko se pokuša nastaviti pravno i političko nasilje u Budvi, biće to uvod u produbljivanje ionako duboke političke krize u zemlji, rekao je Bečić.

Bečić je, kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, konstatovao da je izborni proces potvrdio njihove prognoze "da nas bez dileme očekuje još jedna krajnje neravnopravna utakmica, jer sa dokazanim antidemokratom Milom Đukanovićem i DPS-om stvaranje uslova za slobodne i fer izbore predstavlja misaonu imenicu".

Bečić je, kako se dodaje, upoznao sagovornike sa "najznačajnijim zloupotrebama i materijalima koji su dostavljeni nadležnom tužilaštvu na postupanje".

"Ističući da na stotine prijava nevladinih organizacija i političkih subjekata, pregršt video materijala i fotografija, kao i brojne druge činjenice jasno ukazuju da je protekle izbore obilježio nikad veći broj zloupotreba. U datim okolnostima, jednoj krajnje neravnopravnoj utakmici, atmosferi pokušaja terorističkih napada i brojnih zloupotreba, ostvariti ono što su ostvarile Demokrate i ukupno posmatrano opozicija i na državnom nivou, i u Budvi i Kotoru, predstavlja pravo remek-djelo", navodi se u saopštenju.

Bečić je, kako se dodaje, pitao sagovornike da li iskustvo OEBS-a poznaje još neku zemlju u kojoj se istovremeno održavaju parlamentarni izbori, sprovode pokušaji terorističkih napada i suspenduje pravo korišćenja društvenih mreža?

Bonus video: