I bojkot Skupštine i protesti u igri

Predstavnici građanske opozicije pozvaće manjinske partije u vladu, razgovaraće se i o bojkotu parlamenta, rekao je Abazović
79 pregleda 110 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Filip Roganović
Dritan Abazović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.10.2016. 05:28h

Predstavnici opozicionih partija trebalo bi narednih dana ponovo da se sastanu i dogovore o načinu na koji će odgovoriti na proglašenje konačnih rezultata izbora, za koje su saopštili da ih ne priznaju. Po Zakonu o izboru odbornika i poslanika to je najkasnije do 1. novembra, odnosno 15 dana nakon održavanja izbora.

Opozicija će razgovarati kako o tome kako obezbijediti formiranje vlade bez DPS-a, koja bi što prije organizovala slobodne izbore, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Sastanak bi trebalo da organizuje Demos, a jedna od ideja je da predstavnici takozvane građanske opozicije pozovu manjinske partije u vladu za koju je Demokratski front već ponudio podršku. Ukoliko oni to ne prihvate, razgovaraće se i o drugim varijantama poput zamrzavanja djelovanja u Skupštini i organizovanju građanskih protesta ili drugih vidova izražavanja nezadovoljstva, rekao je potpredsjednik GP URA Dritan Abazović. On je u izjavi za “Vijesti” izrazio očekivanje da je manjinskim partijama interes poštovanje Ustava.

“Nakon sjednice DIK-a ne mislim da se rezultati neće proglasiti, ali očekujem da opozicija zajednički zauzme svoj stav. Jasno je da se nećemo određivati na osnovu programskih prinicipa, već na osnovu poštovanja Ustava, odnosno prava građana da suvereno bira vlast. Narednih dana trebalo bi očekivati da ćemo donijeti konačnu odluku u vezi sa tim šta treba raditi. Pozivam kolege da to zaista bude zajednička odluka”, rekao je Abazović.

On je podsjetio da DF, “Ključ”, Demokrate i SDP ne priznaju izborni rezultat zbog kupovine birača, insceniranog državnog udara, gašenje sredstava komunikacije, odnosno “svega što nije karakteristično za demokratsku državu”.

Objašnjavajući šta znači nepriznavanje rezultata izbora ako su predstavnici opozicije potpisivali zapisnike na biračkim mjestima, on je kazao da se izborne zloupotrebe ovaj put nijesu dešavale tamo.

O ponudi DF-a da podrže manjinsku vladu, Abazović je kazao da to nije priznavanje rezultata izbora, već preduslov da se organizuju naredni slobodni izbori: “Jer ako ih opet organizuje DPS, mislim da ćemo se susresti sa identičnom situacijom. Ponovo ćemo imati izazivanje opšte nesigurnosti, kršenje građanskih prava da se ustavno odlučuje, nevjerovatnu kupovinu glasova, plaćanje ljudi sa strane, plus građani sa Kosova, iz Albanije, iz Bosne koji su dolazili da glasaju. Ako manjinske stranke misle da je to dobro, onda mi ne možemo ništa”, objasnio je.

Husović: Od ponedjeljka o uslovima

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović najavio je da će ta partija od ponedjeljka započeti zvanične konsultacije sa predstavnicima manjinskih partija Hrvata i Albanaca - HGI i Forca, o zajedničkoj pregovoračkoj platformi kojom će ove tri partije nastupiti u daljim pregovorima sa predstavnicima drugih političkih subjekata. On je poručio da će njihova platforma imati najvažnije programske ciljeve i projekte koje su ove partije predstavile građanima i svojim biračima u izbornoj kampanji.

Bonus video: