Francuska vlada utvrdila Zakon o ratifikaciji Protokola Crne Gore u NATO

"Pejanović Đurišić i Gaborit saglasne su u stavu da odnosi dvije zemlje u sferi odbrane mogu predstavljati dobar primjer drugim partnerima sa međunarodne scene, i istakle punu posvećenost daljem unaprjeđenju saradnje, kroz različite bilateralne aktivnosti“
302 pregleda 2 komentar(a)
Christine Toudic Gaborit, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Odbrana.gov.me
Christine Toudic Gaborit, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 19.10.2016. 16:23h

Francuska Vlada utvrdila je danas Zakon o ratifikaciji Pristupnog protokola Crne Gore u NATO, koji je proslijeđen parlamentu na konačno razmatranje, kazala je novoimenovana ambasadorka te države, Christine Toudic Gaborit, u razgovoru sa ministarskom odbrane Milicom Pejanović Đurišić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Gaborit je pohvalila sveobuhvatne reforme koje su doprinijele dobijanju pozivnice za članstvo u NATO, i izrazila zadovoljstvo što će u narednom periodu predstavljati Francusku u Crnoj Gori.

"Ambasadorka je istakla da će Francuska podržati Crnu Goru u finalnoj fazi pristupanja Alijansi, i informisala Pejanović-Đurišić da je na današnjoj sjednici francuska Vlada utvrdila Zakon o ratifikaciji Pristupnog protokola Crne Gore u NATO, koji je proslijeđen Parlamentu na konačno razmatranje“, kaže se u saopštenju.

Gaborit je, kako se navodi, naglasila da Crna Gora pouzdanim partnerstvom i punom posvećenošću spoljno-političkim ciljevima daje značajan doprinos, ne samo regionalnom miru i stabilosti, već i šire, i da u tom smislu može biti primjer zemljama regiona.

Pejanović Đurišić je informisala ambasadorku o aktivnostima koje Crna Gora sprovodi u okviru procesa evroatlantskih integracija.

Ona je navela da će Crna Gora i u narednom periodu aktivno učestvovati u međunarodnim misijama i operacijama, kako bi dodatno ojačala svoju interoperabilnost i kapacitete.

"Pejanović Đurišić je izrazila spremnost naše zemlje za jačanje saradnje sa međunarodnim partnerima, u cilju zajedničkog djelovanja protiv savremenih bezbjednosnih rizika i prijetnji“, kaže se u saopštenju.

Ona je podsjetila na uspješnu saradnju Crne Gore i Francuske u oblasti odbrane, sa posebnim osvrtom na zajedničko učešće u mirovnim misijama i razmjenu iskustava vazduhoplovstava i mornarica dvije Vojske.

"Pejanović Đurišić i Gaborit saglasne su u stavu da odnosi dvije zemlje u sferi odbrane mogu predstavljati dobar primjer drugim partnerima sa međunarodne scene, i istakle punu posvećenost daljem unaprjeđenju saradnje, kroz različite bilateralne aktivnosti“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: