Ambasadorski sat u Nikšiću

Slovačka je prije 12 godina postala član EU i ovo je njihovo prvo predsjedavanje tom zajednicom
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2016. 10:13h

Slovačka je 1. jula od Holandije preuzela šestomjesečno upravljanje Savjetom Evropske unije, a prema riječima Romana Hlobena, ambasadora Slovačke u Crnoj Gori, njihov zadatak je da taj period iskoriste kako bi na što bolji i otvoreniji način pokazali zbog čega je opstanak, ali i proširenje te zajednice bitno. Upravo o značaju EU, ali i NATO saveza, kao i benefitima koje članstvo donosi, Hloben je u okviru ambasadorskog saveza, aktivnosti koju NVO "Alfa centar" već sedam godina uspješno realizuje, pričao nikšićkim studentima.

"Mi smo veoma jaki advokati politike proširenja EU. Smatramo da je to jedini način da se na Balkanu pojača stabilnost i bezbjednost, ljudima poboljša život, dobra prilika da dolaze strani investitori", kazao je Hloben.

Slovačka je prije 12 godina postala član EU i ovo je njihovo prvo predsjedavanje tom zajednicom. Program njihovog predsjedavanja orijentisan je na četiri prioritetne oblasti – ekonomski jaka Evropa, savremeno i jedinstveno tržište, održiva migrantska i azilantska politika i globalno angažovana Evropa koja će se baviti i budućnošću procesa pridruživanja.

"Politika otvorenih vrata je da ljudi znaju šta rade u vašoj prelijepoj zemlji sva diplomtska predstavništva, uključujući i slovačko. Želimo da pokažemo na otvoren, iskren i transparentan način zašto je važno da nastavimo putem proširenja EU", kazao je slovački ambasador.

Podsjetio je da je Slovačka u maju, prilikom proslave desetogodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti, graničnoj policiji i Policijskoj akademiji u Danilovgradu uručila donaciju u vrijednosti 550 hiljada eura, kao i da su prije desetak dana Fakulteti političkih nauka iz Podgorice i Banske Bistrice potpisali sporazum o saradnji.

Direktor "Alfa centra" Aleksandar Dedović podsjetio je da je ta NVO prije četiri godine pokrenula ambasadorski sat sa željom da omladinu Nikšića upozna sa različitim zemljama, njihovom kulturom, tradicijom, istorijom, geografijom, sportom, i da je Slovačka 23. zemlja koja je predstavljena nikšićkim srednjoškolcima.

"Strane diplomate su česti gosti Nikšića i u otvorenom razgovoru u prilici su da razmijene stavove i približe zemlje iz koje dolaze, a sa druge strane to je idealna prilika da oni malo izađu iz Podgorice i upoznaju se sa našim gradom i našom omladinom i iz razgovora sa njima uvjere se da se radi o pametnim i telentovanim mladim ljudima koji žele da uče i stiču nova znanja i iskustva", kazao je Dedović.

Podsjetio je da je ambasadorski sat do sada dao i konkretne rezultate – ostvareno je 18 stipendija, šest studijskih posjeta, nekoliko donacija privrednom sektoru, lokalnoj televiziji i Prvoj srednjoj stručnoj školi.

Galerija

Bonus video: