Mogerini i Han o izborima u CG: Da se ispitaju sve neregularnosti

Ocijenili su da je Crna Gora je veoma napredovala u pristupnom procesu Evropskoj uniji i mjeseci pred njom moraju biti iskorišćeni za produbljivanje i ubrzavanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblasti vladavine prava u kojoj žele da vide još bolji bilans rezultata
13 komentar(a)
Federika Mogerini, Johanes Han, Foto: Evropska komisija
Federika Mogerini, Johanes Han, Foto: Evropska komisija
Ažurirano: 18.10.2016. 07:50h

Nadležni organi treba da, u skladu sa propisima, isprate sve slučajeve proceduralnih nepravilnosti i pozabave se svim nedostacima o kojima su posmatrači na izborima u Crnoj Gori izvijestili istakli su u zajedničkoj izjavi Mogerini i Han u zajedničkoj izjavi visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Federika Mogerini i komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

"Građani Crne Gore glasali su na parlamentarnim i lokalnim izborima u miru i redu i unutar reformisanog zakonskog okvira. Izbore su posmatrali domaći i međunarodni posmatrači koje je akreditovala Državna izborna komisija. Posmatračka misija Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE/ODIHR) je u preliminarnoj izjavi ocijenila da su parlamentarni izbori održani u konkurentnom okruženju i da ih je odlikovalo opšte poštovanje temeljnih sloboda, te da su primjećene pozitivne promjene pokazale istinsku volju za unapređenje ovog procesa. Nadležni organi treba da, u skladu sa propisima, isprate sve slučajeve proceduralnih nepravilnosti i pozabave se svim nedostacima o kojima su posmatrači izvijestili", naveli su Mogerini i Han u zajedničkoj izjavi.

Ocijenili su da je Crna Gora je veoma napredovala u pristupnom procesu Evropskoj uniji i mjeseci pred njom moraju biti iskorišćeni za produbljivanje i ubrzavanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblasti vladavine prava u kojoj žele da vide još bolji bilans rezultata.

Mogerini i Han su takođe naveli da se raduju konstituisanju novog parlamenta, brzom formiranju nove vlade i nastavku stabilnog puta Crne Gore u evroatlantskim integracijama.

Bonus video: