Đukanović: Sa SD i manjinama možemo formirati vlast

Đukanović je rekao i da je DPS osvojila 159.000 glasova "što je tačno duplo više od našeg prvog sledećeg konkurenta koji je osvojio 18 mandata"
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2016. 23:22h

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović rekao je da Crna Gora nastavlja putem sigurne evropske budućnosti i da će u narednih samo nekoliko mjeseci ratifikovati pristupni protokol u NATO i donijeti odluku u Crnoj Gori o članstvu u NATO.

"Da ćemo intenzivirati pregovore EU i po našem uvjerenju do kraja mandata završiti pregovore", rekao je Đukanović.

On je zahvalio i drugim učesnicima parlamentarnih izbora koji nisu glasali za DPS.

"Ali su učestvujući doprinijeli potvrdi demokratskog ugelda Crne Gore u međunarodnoj javnosti" rekao je Đukanović.

On je dodao da DPS ima 36 mandata, da SD sigurno ima 2 mandata, i da sa manjinama mogu formirati vlast od sigurnih 42 mandata.

Đukanović je rekao i da je DPS osvojila 159.000 glasova "što je tačno duplo više od našeg prvog sledećeg konkurenta koji je osvojio 18 mandata".

On je rekao da je vidio "razdragana lica lidera Ključa, koji su pokušali da ospore veličinu izborne pobjede DPS-a, sumnjičeći ko je dobio više glasova".

"Pa da im pomognemo – Ključ je imala tri konstituenta, DF više im se broja ne zna, plus Demokrate. Kad sve to saberete, DPS je osvojila više glasova od svih njih zajedno", rekao je Đukanović.

On se, kako je dodao, pita do koje mjere čovjek mora izgubiti kontakt sa relanošću da, i kad je završena predizborna kampanja, na kraju izbornog dana dovode u pitanje pobjedu.

"I da bez elementarnog političkog dostojanstva pokušavaju da porede rezultat 15-ak partija sa onim što je DPS napravila sama", naveo je Đukanović.

On je podsjetio da su tokom kampanje iz DPS-a poručivali da brane Crnu Goru i poručio da je zadovoljan što su je odbranili, kao i "naše pravo da slobodno upravljamo svojom budućnošću".

"Nije bilo jednostavno, velika se sila upregla protiv malene Crne Gore na ovim izborima, ali zahvaljujući vašoj podršci uspjeli smo", kazao je Đukanović.

On je poručio da će DPS i dalje biti stameni oslonac državne politike Crne Gore i neko ko će sa odgovornošću i posvećenošću raditi na krucijalnim pitanjima razvoja društva.

Đukanović se osvrnuo i na, kako je rekao, uspjeh na lokalnim izborima, navodeći da u Andrijevici imaju apsolutnu većinu, a da su u Gusinju i Kotoru popravili rezultat.

On je ocijenio da, kad je Budva u pitanju, ne bi trebalo da ima problema i da sa Socijaldemokratama i subjektom na čijem je čelu Dragan Ivančević mogu imati većinu i u budvanskom parlamentu.

Sekulić: Sa koalicionim partnerima imamo 43 mandata

Trendovi su takvi da se malo šta može promijeniti, mi sada imamo 36 mandata, naš najjači konkurent DF ima upola manje, 17 mandata, Ključ ima 8, SDP 3, SD 3, BS 2, HGI 1 Albanci odlučno 1, a sa koalicionim partenirma imamo 43 mandata, saopštio je večeras Predrag Sekulić, kandidat za poslanika DPS.

On je ranije izjavio da DPS prema dotadašnjim podacima ima 42 do 43 odsto podrške građana i ubjedljivo je najjača stranka.

“Vjerujem da će do kraja, dok ne prebrojimo još 30-ak odsto izbornog materijala, ta podrška biti i dosta veća”, rekao je ranije Sekulić u štabu DPS-a.

On vjeruje da u to, kako je rekao, ni prije izbora nijesu sumnjali ni građani Crne Gore, ni njihova politička konkurencija.

Sekulić je, komentarišući hapšenja državljana Srbije koji se sumnjiče da su planirali da napadnu državne institucije i uhapse premijera, ocijenio pohvalnim što su državni organi reagovali na profesionalan način.

“Jasno smo stavili do znanja da je Crna Gora ozbiljna država sa ozbiljnim institucijama i vjerujem da ćemo tokom narednih dana imati odgovore na brojna pitanja”, poručio je Sekulić.

On je ranije večeras kazao da će DPS i ubuduće biti najjača stranka u Crnoj Gori i stožer okupljanja buduće Vlade.

"Bez obzira na visoke tenzije koje su obilježile kampanju, kao i manje nepravilnosti tokom izbornog dana, izbori su uspješno sprovedeni", rekao je Sekulić ranije novinarima u štabu DPS-a.

On je čestitao svim građanima Crne Gore na, kako je rekao, još jednom uspješno položenom demokratskom testu.

"Izlaznost višа od 70 odsto govori u prilog tome da građani imaju povjerenja u izborni proces i pokazuju svoje opredjeljenje ka demokratiji", smatra Sekulić.

On je naveo da je nepravilnosti bilo u manjem broju i ocijenio da oni nikako ne mogu uticati na izborni proces.

Sekulić je dodao da bi bilo neozbiljno očekivati kompletnu projekciju rezultata još par sati.

Bonus video: