CDT: Uzdržati se od objavljivanja neprovjerenih rezultata izbora

CDT će od otvaranja biračkih mjesta saopštavati podatke o odzivu birača i mogućim kršenjima izborne procedure
52 pregleda 2 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: CDT
Dragan Koprivica, Foto: CDT
Ažurirano: 15.10.2016. 11:23h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) posmatraće izbore na više od hiljadu biračkih mjesta, rekao je direktor Dragan Koprivica i apelovao na partije, medije i nevladine organizacije da se uzdrže od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih ili netačnih rezulatata izbora.

"U ovu svrhu smo angažovali preko 600 ljudi koji će na biračkim mjestima, u mobilnim timovima i u našem štabu u Podgorici prikupljati sve relavantne informacije o dešavanjima na dan izbora", kazao je Koprivica.

On je najavio da će CDT od otvaranja biračkih mjesta saopštavati podatke o odzivu birača i mogućim kršenjima izborne procedure.

"Presjeke odziva birača ćemo raditi u osam sati, devet, 11, 12, 16, 18, 19 i finalni podatak u 20 sati i odmah ih saopštavati javnosti", kazao je Koprivica na konferenciji za novinare.

On je kazao da će nakon zatvaranja biračkih mjesta objavljivati rezultate izbora: procente i broj osvojenih mandata projektovane sa reprezentativnog uzorka.

"Ove rezultate izbora javnost može očekivati nakon 21 sat".

On je kazao da ključnu odgovornost za slobodan i fer izborni dan imaju organi za sprovođenje izbora: Državna izborna komisija, opštinske izborne komisije i birački odbori.

"Apelujemo na sve njihove članice i članove da sjutra ostave po strani partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izorne procedure. To je, u toku izbornog dana, ključna obaveza svih", Poručio je Koprivica.

On smatra da je važno da svoju ulogu kvalitetno i profesionalno odigraju tužilaštvo i policija i aktivnim odnosom spriječe i procesuiraju eventualna krivična djela na i oko biračkih mjesta, ali i da spriječe sva druga krivična djela koja mogu imati veze sa izborima.

"Apelujemo na sve partije, medijske kuće, nevladine organizacije da se uzdrže od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih ili netačnih rezulatata izbora kako bi izbjegli moguće konfuzije i tenzije koje mogu proisteći iz ovih ishitrenih poteza. Izborni dan će biti i proći će a život će se i dalje, bez obzira na rezultat, odvijati u Crnoj Gori", kazao je Koprivica.

On je rekao da priželjkuju “dosadan” izborni dan bez tenzija i kršenja.

"Ali poručujemo svima koji planiraju da vrše protivzakonite radnje da smo dobro pripremljeni i da ćemo javnost i nadležne organe obavijestiti o svim takvim pokušajima", rekao je Koprivica.

Bonus video: